dilluns, 29 d’abril del 2013

Mimar els sentits a la feina

El concepte 'riscos laborals' no s'associa de manera automàtica a la vista i l'oïda. Però l'entorn laboral pot afectar-los iminvar la qualitat de vida del treballador

Quan es parla de riscos laborals, no és habitual pensar en els efectes nocius de la feina sobre l'oïda i la vista. Però l'amenaça hi és, i cal no menystenir-la. "No es tracta de problemes de salut greus. Però l'audició i la vista afecten de manera directa en la nostra qualitat de vida", recorda Francisco Benavides, catedràtic de salut pública i director del Centre d'Investigació en Salut Laboral (Cisal) de la Universitat Pompeu Fabra.

En espais tancats, la temperatura reglamentària s'estableix entre els 17 °C i els 27 °C. Pel que fa als nivells d'humitat, la forquilla abraça un espectre molt ampli, d'entre el 30% i el 70%. Però no sempre es respecten. I això pot provocar molèsties com el ressecament de les mucoses, especialment problemàtic per a les persones que porten lents de contacte. A més, la sequedat facilita les infeccions, perquè permet que els virus aflorin amb més facilitat.

Hi ha una creença molt estesa segons la qual passar moltes hores davant l'ordinador provoca problemes de visió. Però en tot cas això passa només de manera puntual. "En un principi les pantalles no afecten la salut visual, sinó que ajuden a posar de manifest possibles patologies", explica Benavides. Així, les molèsties que pugui provocar l'ús de l'ordinador poden fer aflorar problemes com miopia, hipermetropia o vista cansada.

Una directriu europea, vigent des de fa més de 20 anys, regula les condicions de treball davant d'un ordinador i obliga les empreses a oferir revisions oftalmològiques al treballador, que pot decidir de manera voluntària si les accepta o no. Només són obligatòries en el cas que la deficiència visual pugui ser una amenaça per a tercers, com conductors de camions o manipuladors de màquines.

Al seu torn, les condicions acústiques del lloc de treball poden suposar una greu amenaça per a la salut auditiva. De fet, és un dels temes amb més incidència, "només per sota dels problemes d'articulacions i els de tipus psicomentals, com l'estrès", diu Benavides. I afegeix que, per norma general, el nivell de soroll no pot superar els 80-100 decibels. Per sobre d'aquests nivells hi ha risc d'hipoacúsies i sordeses, però també d'alteració de la tensió arterial i més riscos cardiovasculars.

"L'agent més nociu per a l'oïda és la contaminació acústica. En un entorn laboral d'alta intensitat cal utilitzar protecció individual, com taps o orelleres", aconsella Pere Salesa, audioprotesista i director del centre auditiu Salesa, de Barcelona. Així que l'efecte és clar: mimar els sentits a la feina beneficia la qualitat de vida del treballador.

Andrea Rodés
28/04/13