dimecres, 2 de gener del 2013

Detecten robatoris de cuidadors a malats i discapacitats

La Fundació Tutelar de les comarques gironines crida a metges i serveis socials perquè alertin d'indicis d'abús

La Fundació Tutelar de les comarques gironines ha detectat una cinquantena de casos de cuidadors de persones afectades greument per malalties mentals, amb discapacitat intel·lectual o amb demències que s'apropiaven de diners. Sovint aquests cuidadors són els mateixos familiars que ja sigui per alguna addicció, per necessitat o també per malevolència deixen la víctima sense recursos. El director de l'entitat, Josep Maria Solé, ha notat que aquests casos han augmentat amb la crisi. Normalment es destapen quan es deixen de pagar rebuts de serveis o fins i tot les quotes dels geriàtrics. Hi ha abusos d'aquest tipus darrere gairebé el 10% de les persones a càrrec de la Fundació per mandat judicial.

La Fundació només actua per mandat judicial en casos de persones que, ja sigui per malaltia, per patologies relacionades amb l'envelliment o per una discapacitat intel·lectual, es troben en una situació vulnerable i necessiten un cop de mà per gestionar el seu dia a dia o el seu patrimoni. El director de l'entitat, Josep Maria Solé, ha explicat que el primer que fa el jutge és buscar algun familiar que se'n pugui fer càrrec. "Moltes vegades el familiar no pot, no vol o encara que vulgui no és recomanable que sigui el tutor", ha explicat Solé.

La Fundació té al seu càrrec 536 persones, ja sigui en forma de tutela o curatela provisional o definitiva. Darrere gairebé el 10% dels casos hi ha hagut algun tipus d'abús. Solé ha detallat que en aquests casos hi ha persones de l'entorn proper de la víctima -sovint familiars o cuidadors- que s'aprofiten de la situació de "debilitat" per quedar-se amb els seus diners o inclús per apropiar-se de propietats.

La situació és molt difícil de detectar perquè l'abús acostuma a passar entre les quatre parets d'una casa. Per això, Solé fa una crida a serveis socials i a metges, auxiliars i infermers perquè comuniquin qualsevol indici que detectin. "El millor que podem fer és prevenir i buscar una intervenció ràpida", ha explicat el director de la Fundació que detalla que cal evitar arribar a alguns extrems com trobar una persona gran tancada permanentment dins una habitació sense rebre atenció perquè el fill que suposadament se'n cuida l'únic que busca és quedar-se la pensió per costejar-se l'addicció a les drogues.

"Hi ha cuidadors molt bons i altres que no ho són gens", ha explicat Solé que assegura que casos han augmentat arran de la crisi econòmica, perquè moltes famílies veuen un ingrés en la pensió de la persona amb demència o amb alguna discapacitat intel·lectual. "Un tutor administra els recursos, no se'ls queda", afegeix el director de la Fundació Tutelar que recorda que, encara que siguin casos molt extrems, no són la majoria.

La majoria d'aquests casos surten a la llum arran d'impagaments de factures i rebuts. "Últimament arriben a la fiscalia casos a partir del no cobrament del geriàtric, la crisi està portant gent sense una malevolència clara a prendre decisions dolentes", ha afegit Solé.

Tuteles o curateles
La Fundació Tutelar de les comarques gironines és, per volum de persones ateses, una de les més grans de Catalunya. Actualment té aquests 536 càrrecs i aquest any 2012 han rebut 93 altes. Solé ha explicat que no rebutgen mai cap cas, sempre que tingui alguna relació amb les comarques gironines, el seu àmbit d'actuació. Això fa que assumeixin des de la funció de tutors absoluts d'una persona que no es pot valdre per ella mateix fins a l'assistència puntual en algun aspecte en concret.

Segons el que dictamini el jutge en sentència, la Fundació Tutelar es pot fer càrrec d'una persona des de diferents àmbits, el social, l'econòmic i el jurídic. De les noves altes del 2012, nou han estat per administrar patrimoni, ja sigui de forma provisional -com a mesura cautelar- o definitiva. També hi ha hagut vuit casos de curateles i una vintena de tuteles.

Solé, que també és advocat, ha ressaltat que bona part de la feina en les noves altes és la intervenció judicial fins que hi ha sentència ferma que decideixi qui tindrà cura de la persona en situació vulnerable. Un cop la Fundació n'assumeix la tutela o la curatela, els esforços se centren en gestionar el dia a dia, com ara les relacions familiars i laborals de la persona, i en assegurar el seu benestar.