dimecres, 3 de novembre del 2010

El Centre d’Acolliment La Sopa i el Centre de baixa exigència



El Centre d’Acolliment La Sopa, es dedica a l’atenció de les persones sense llar de Girona i comarques. Té com a objectiu l’assistència, atenció i el desenvolupament integral de les persones en situació greu d’exclusió social. La nostra intervenció va orientada a la motivació i acompanyament, i a l’estabilització de malalties i addiccions, ja que aquestes són imprescindibles per tal que les persones sense llar deixin el carrer i millorin significativament en qualitat de vida. Aquests processos haurien de culminar en la millora de la salut i l’autoestima per, finalment assolir la plena autonomia i autorealització personal, malauradament no és fàcil i no tothom ho aconsegueix. S'ofereix un seguiment personalitzat que té en compte totes les necessitats de la persona (allotjament, alimentació, serveis d'higiene, acompanyaments mèdics, ocupació del temps lliure,...).

Els serveis més importants són la residència d’estada temporal a persones amb greus problemes d'exclusió: transeünts sense recursos, persones sense habitatge, amb problemes de salut, sense suport familiar ni social, immigrants, gent gran i també és un recurs d'emergència per a dones víctimes de violència de gènere, famílies desnonades, gent gran... Destaquem el pla de treball amb els residents com l'instrument per facilitar itineraris de recuperació, adequats a les possibilitats de cada persona, on es fomenta la pròpia responsabilitat, l'autonomia i la independència. El menjador, actualment n'hi ha tres: Un al centre d'inserció on hi ha la gent amb pla de treball i estades més llargues que disposa de 54 places, un per a la gent gran, i emergències amb 15 places i un altre al centre de baixa exigència amb 35 places. A més tenim la bugaderia, dutxes, consigna i correspondència. Tenim també tres pisos tutelats d'inclusió amb 13 places, per acollir a persones que estan en pla de treball i han residit temporalment al Centre.

Amb voluntat d’aprendre de l’experiència i innovar s’ha obert el CENTRE DE BAIXA EXIGÈNCIA. El projecte neix després de 7 anys de treballar amb educadors en el medi obert. Intervenció al carrer per conèixer, per establir vincles amb aquesta població més allunyada de tots els serveis. Al llarg d’aquests anys i, sobretot des de l’any 2003, en el qual es va iniciar la intervenció social en el propi carrer, veiem que hi ha persones sense llar, la majoria amb problemes d’alcoholisme crònic, d’addicció a tòxics o greus trastorns mentals, que no accedeixen ni es vinculen als recursos especialitzats. Cas que hi accedeixin, no s’hi acaben d’adaptar i tampoc no aconseguim de retenir-los per tal d’afavorir-los amb un tractament continuat. Els problemes més habituals amb els quals ens trobem, provenen de l’aplicació d’una normativa massa exigent. Es tracta d’augmentar les possibilitats de les PSLL d’accedir a un nou recurs basat en criteris de màxima flexibilitat, que faciliti un vincle i una permanència amb els serveis i recursos sociosanitaris que se’ls ofereixen. Per tot això creiem imprescindible aquest nou recurs adaptat al tarannà d’aquests usuaris. Aquest recurs serveix bàsicament per reduir danys tant a nivell individual d’atenció bàsica: higiene, alimentació, detecció precoç, socialització; com comunitaris: poder-los ubicar en un espai i no haver de romandre al carrer. També creiem que ajudarà a reduir la marginalitat i l’alarma social que provoca aquest col•lectiu que malviu al carrer.

Joan Olóriz Serra
Tinent d’Alcalde de Polítiques socials i cooperació de l’Ajuntament de Girona