divendres, 25 d’octubre del 2013

Campanya perquè els restaurants tinguin plats adaptats per a celíacs

 
Amb motiu del dia del Celíac, que se celebrarà dissabte, s’ha posat en marxa una campanya perquè els operadors del sector hoteler i de la restauració de Catalunya tinguin en compte les persones celíaques en el moment d’elaborar els plats de les cartes. Actualment es comptabilitzen només 360 restaurants a Catalunya amb plats especials per a celíacs, cosa que representa únicament un 2,7% del total dels 13.427 restaurants registrats.

Per a les persones celíaques i les seves famílies ja no és tan problemàtic preparar un àpat específic a casa, però, en canvi, tenen més dificultats quan van a dinar o sopar fora. Dels restaurants amb plats per a celíacs, 186 són a la província de Barcelona, 64 a Girona, 69 a Tarragona i només 41 a Lleida. Es calcula, d’altra banda, que a Catalunya hi ha unes 75.000 famílies amb algun celíac, i moltes vegades les vacances o simplement un dinar familiar queden condicionats per aquesta barrera.

L’Associació de Celíacs de Catalunya va anunciar ahir en roda de premsa que es posarà en contacte amb els gremis de restauració de Catalunya, els patronats de turisme i diversos cuiners de prestigi per llançar aquest missatge de suport als afectats. “Creiem que tothom entendrà i compartirà els nostres arguments; la persona celíaca té dret, com totes les altres, a poder sortir de casa i anar al restaurant”, assenyala Olga Cuesta, presidenta de l’associació.

Segons les dades que es tenen, una de cada cent persones té la malaltia celíaca, una patologia crònica autoimmune provocada per la ingesta de gluten en persones genèticament predisposades. El que provoca és una atròfia de la paret intestinal que impossibilita l’absorció de nutrients. Una persona amb aquesta malaltia ha de mantenir durant tota la vida una dieta sense gluten. Això significa que no pot ingerir blat, ordi, sègol i altres derivats. Però tampoc cap aliment que en contingui, com ara el pa, la pasta o la cervesa, tan habituals en la dieta. I una petita quantitat pot tenir conseqüències greus.

La campanya inclou des de recomanacions per evitar la contaminació dels aliments o dels estris de cuina fins a la llista d’aliments que no contenen gluten, els que en poden tenir i els que segur que en tenen.

J. Playà
24/10/13
La Vanguardia