divendres, 27 de maig del 2016

Catalunya registra 24 morts al dia relacionades amb el tabac

Un de cada quatre fumadors opta per la picadura
Salut Pública ha alertat que cada dia es produeixen 24 morts a Catalunya relacionades amb el tabac --per malalties respiratòries, cardiovasculars i càncer--, que van provocar 9.588 defuncions el 2013, si bé comença a baixar la incidència, ja que el 2012 van haver 9.851.

En roda de premsa aquest divendres, el secretari de l'Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPC), Joan Guix, i sotsdirectora general de Promoció de la Salut, Carmen Cabezas, han fet balanç de la Llei de tabac de Catalunya del 2005 amb motiu del seu desè aniversari i de la XVII Setmana sense fum.

Segons Guix, cada hora es produeix una mort relacionada amb el tabac, que causa una de cada sis defuncions a Catalunya, un "fet quotidià" al qual no es dóna suficient importància, i ha afegit que sis milions de persones moren cada any en el món, de les quals 600.000 no han fumat mai.

Des que es va aprovar la llei, el nombre de fumadors ha baixat quatre punts al passar del 29,4% el 2006 al 25,7% el 2015, fet que suposa que un total de 270.000 persones han deixat de fumar en aquest període a causa de l'aplicació de la norma i a altres mesures, segons Cabezas.

Segons ha dit, la mesura que més s'ha notat ha estat la prohibició el 2010 del tabac en tots els espais públics, que "va forçar" a un canvi de tendència, si bé ha afegit que cal implementar noves mesures com l'envasament neutre, que pot reduir un 3,6% el consum.

Ingredient social i picadura
Segons Cabezas, el consum del tabac, que afecta sobretot homes joves d'entre 25 i 34 anys, té un "ingredient social claríssim" perquè els homes de classe social baixa són els que fumen més, cosa que no succeeix amb les dones, ja que les més fumadores són les de classe mitjana.

Salut Pública també ha detectat un canvi de tendència en relació amb el patró de consum a l'augmentar les persones que opten per tabac fet a mà; aquesta opció ha passat de representar un 3,3% el 2006 al 26,7% el 2015, mentre que el tabac estàndard ha passat del 92% al 74% en el mateix període.

"Un de cada quatre fumadors opta pel cigarro fet a mà", ha expressat Carmen Cabezas, qui ha alertat que la picadura és igual o més perjudicial perquè moltes vegades es fan més inhalacions, de manera que es consumeix més nicotina.

L'augment es produeix per "falses creences", com que té menys additius i es consumeix menys quantitat, a més que el preus pot ser més baix.

Cau un 50% la venda de paquets
Respecte a les vendes de tabac han caigut un 50% en deu anys: de 888 a 430 milions de paquets a 430, un descens vinculat al descens de consumidors i del nombre de cigarrets que es consumeixen de mitjana, a la situació de crisi i al desplaçament a altres formes de consum com la picadura.

El consum del cigarro electrònic està "molt frenat" després de diferents actuacions per regular la publicitat d'aquest producte: suposa un 0,7% de les persones que fumen de manera diària o ocasional, i un 0,4% del conjunt de la població.

Fumadors en terrasses cobertes
El representant de la Setmana sense fum, Joan Lozano, ha explicat que la campanya d'aquest any posarà l'èmfasi en la conscienciació de no fumar a les terrasses cobertes, ja que actualment el 46% de considera que està exposat al fum ambiental del tabac a les terrasses.

La xifra se situa al 12,4% a casa, el 3,4% al cotxe, el 5,4% a la feina, i el 12% en bars i restaurants, segons una enquesta de Salut Pública.

EP
27/05/2016