divendres, 10 d’octubre del 2014

Els activistes Malala Yousafzai i Kailash Satyyarthi, Premis Nobel de la Pau 2014

El comitè del Premi Nobel de la Pau d'aquesta edició ha decidit premiar la lluita a favor de l'educació dels dos joves activistes. A través d'un comunicat emès aquest divendres, l'acadèmica sueca ha recordat que l'accés a l'educació és un requisit per la pau i ha destacat que, tot i la seva joventut, Malala Yousafzai "ja ha lluitat durant anys pel dret de les nenes a l'educació i ha donat exemple de com els nens i els joves, també, poden contribuir a millorar les seves pròpies situacions".

Malala Yousafzai, de només 17 anys, s'ha convertit en una icona global de la lluita pel dret a l'educació universal, en especial de les nenes en països on se'ls nega aquest dret. La nena pakistanesa va ser a Barcelona el juliol de l'any passat per recollir el Premi Internacional Catalunya que va compartir, en aquella ocasió amb Gro Harlem Brundtland. Malala Yousafzai s'ha convertit en la persona més jove que ha estat premiada amb el Nobel.

Malala va néixer el 12 de juliol de 1997 a la ciutat de Mingora, va començar a ser coneguda per escriure un blog per a la BBC on denunciava les atrocitats del règim talibà a la vall del riu Swat, la repressió sobre els seus habitants i la prohibició de l'educació a les nenes.

El 9 d'octubre de 2012 un grup vinculat als talibans va atemptar contra ella quan anava en un autobús escolar. La jove va resultar ferida de molta gravetat per l'impacte d'una bala. A l'hospital de Rawalpindi, prop d'Islamabad, la van operar per extreure-li el projectil que tenia molt a prop de la medul·la. Uns dies més tard la van traslladar a un hospital de Birmingham, al Regne Unit, per continuar amb la seva recuperació i per fer reconstruir-li amb cirurgia la cara, el crani i altres parts del cos. Actualment la jove estudia al Regne Unit perquè continua amenaçada de mort al seu país.

Sobre l'altre guardonat, l'activista indi Kailash Satyarthi de 60 anys, el comitè noruec ha destacat que ha mostrat "un gran coratge personal" i que "ha encapçalat diferents formes de protesta i manifestacions, sempre pacífiques, en contra de l'explotació dels infants" mantenint la tradició de Gandhi.

Satyarthi és el fundador d'un moviment social que aplega més de dues mil ONGs d'arreu del món que denuncien l'esclavatge i l'explotació laboral que pateixen molts nens i nenes.

L'ICP considera que els guardonats d'aquests any retornen el prestigi a l'acadèmia sueca
L'Institut Català Internacional per la Pau (ICIP) ha celebrat que el Nobel de la Pau hagi reconegut la lluita pels drets humans i l'educació i ha considerat que es tracta d'un premi del tot "merescut", ja que "els dos guardonats encapçalen lluites socials en favor dels drets humans, com són el dret a l'educació de tots els nens i nenes i la lluita contra el treball infantil".

L'ICIP ha valorat positivament que, amb aquest premi, l'Acadèmica sueca "hagi tingut en compte la tradició gandhiana de desobediència i de denúncia social i hagi volgut llançar un missatge de fraternitat entre nacions, ja que els dos guardonats provenen de països amb conflictes oberts des de fa dècades, com són l'Índia i el Paquistan". Pel president de l'ICIP, Rafael Grasa, el Nobel de la Pau 2014 "retorna prestigi a un guardó que sovint ha estat polèmic".

El Premi Nobel de la Pau serà entregat en una cerimònia oficial a Oslo el dia 10 de desembre, coincidint amb l'aniversari de la mort d'Alfred Nobel.

ACN
10/10/14
La Vanguardia