dimarts, 23 de febrer del 2016

La cuina alternativa

Maria Àngels Mestre publica un receptari macrobiòtic per “ajudar a autocurar-se”
Aquesta arquitecta que va superar la fibromiàlgia amb una aproximació holística no trepitja el supermercat

Fa uns quants anys que Maria Àngels Mestre no compra al supermercat. De fet, l’última vegada que hi va entrar i es va posar a mirar les etiquetes dels aliments en va sortir només amb un paquet de paper higiènic. Té els seus motius, que ha anat desgranant en diversos llibres, i que plasma ara a Recetas macrobióticas para la salud, fruit de la seva investigació i de l’experiència personal. Mestre havia estat diagnosticada de fibromiàlgia el 2002, va arribar a estar paralitzada al llit, amb l’autoestima sota terra, fins que va decidir fer un tomb radical a la seva vida i gestionar el procés de curació. Un dels pilars, explica, va ser el canvi en l’alimentació.

La seva intenció no és convertir-se en metgessa, sinó traslladar aquesta experiència personal i els coneixements que ha anat adquirint per a qui vulgui informar-se i endinsar-se en la macrobiòtica. La salut s’ha d’entendre, indica, com una harmonia espiritual, emocional mental, bioenergètica i física, un conjunt en el qual l’alimentació actua com la primera medecina. Per això, en el seu nou llibre escriu sobre “els aliments naturals bàsics” per mantenir-se sa. I entén que l’alimentació macrobiòtica és “una amenaça a l’estructura de poder perquè ens fa autònoms, autosuficients i responsables de la nostra salut. La macrobiòtica –prossegueix– potencia les capacitats per autocurar-se”.

Per començar, defensa cuinar els aliments ecològics integrals i de la nostra terra i indica que els aliments preparats com conserves i congelats poden semblar el mateix, però són un problema per a la salut energètica. “Un producte fresc –explica– té un alt valor nutritiu a causa de l’energia que ens aporta”. L’elecció dels aliments que fa segueix els ensenyaments del primer impulsor de la macrobiòtica a Occident, Georges Ohsawa.

Maria Àngels Mestre resumeix i ordena de manera didàctica els principis d’aquesta alimentació, explica com s’han de cuinar i assegura que les seves receptes són gustoses. Quant a la facilitat per comprar aquests aliments, assegura que cada vegada hi ha més botigues a la ciutat. Els mercats tenen parades ecològiques i s’obren nous comerços, hi ha herboristeries a tots els barris... El llibre parteix dels principis yin-yang en l’alimentació, base de la macrobiòtica, per buscar els productes que s’allunyen dels extrems, “que esgoten l’energia i porten a posar-se malalt”.

En aquesta zona d’equilibri hi ha les verdures rodones (ceba, bròcoli, col...), les verdures d’arrel (nap, pastanaga, rave...), les algues, els cereals integrals, les llavors oleaginoses (de carbassa, gira-sol...), lleguminoses (cigrons, llenties, mongetes...) o el peix (millor petit). Segons l’opinió d’aquesta arquitecta que va penjar els plànols per dedicarse a divulgar la seva experiència de superació de la fibromiàlgia, cal apartar-se d’“aliments que emmalalteixen” com els transgènics, el menjar porqueria, els lactis, la carn (sobretot les processades), les barbacoes, el sucre o les farines blanques. I també anima a evitar el menjar industrial pels “additius tòxics”, especialment el potenciador de sabor glutamat monosòdic i l’aspartam (edulcorant). Queda clar que a Maria Àngels Mestre no tornaran a veure-la al supermercat.

Cristina Sen
22/02/2016