dimecres, 8 de juliol del 2015

El "deute" humà d'Amèrica

Francesc demana protegir "els més fràgils i les minories vulnerables

Francesc ha tornat a l'Amèrica Llatina, el seu continent, en un moment de maduració del seu intens pontificat. I els seus dos primers missatges, en l'etapa de l'Equador, han estat demanar que se saldi "el deute" d'aquestes terres amb "els nostres germans més fràgils" i amb les minories més vulnerables", mentre defensava amb passió la família com a institució institució insubstituïble.

Jorge Mario Bergoglio fa aquesta gira després d'haver publicat l'encíclica ecològica, Laudado si' (Lloat sies), i després de diversos viatges a la perifèria europea (Albània i Bòsnia i Hercegovina), a l'orient mitjà (Jordània, Palestina, Israel i Turquia) i a tres països asiàtics (Corea del Sud, Sri Lanka i les Filipines).

El Vaticà, mitjançant el seu portaveu, el pare jesuïta Federico Lombardi, considera mot significatiu aquest retorn de Jorge Mario Bergoglio als seus orígens, després d'aquests 28 mesos de vertigen, carregat amb la seva "perspectiva global" acumulada.

El president equatorià, Rafael Correa, en un discurs de dotze minuts a l'aeroport de Quito, va anar molt més enllà de la salutació protocol.lària a l'hoste. Va elogiar el Papa pel seu compromís social i per les seves dures afirmacions als documents que ha escrit i a les seves reflexions quotidianes. El mandatari va fer seves les idees del Papa i va dir que comparteix la seva "exasperació per la injustícia". Correa li va parlar de l'extraordinària biodiversitat equatoriana (que inclou les illes Galàpagos, on Charles Darwin va desenvolupar la seva teoria de l'evolució) i les seves múltiples ètnies indígenes. Correa va denunciar els "sistemes perversos", va qüestionar el dogma de la propietat privada i la hipocresia que practiquen els Valsos hegemònics". El president va dir que el seu Govern persegueix un Equador "sense misèria però tam-bé sense malbarataments luxuriosos".

Cansat després d'un vol de gairebé tretze hores, Francesc va tenir reflexos i va saber abandonar el seu discurs per improvisar i tornar a Correa, amb elegància, les floretes que havia rebut: "Li agraeixo les seves consonàncies amb el meu pensament —va dir—. M'ha citat massa. Gràcies. Li corresponc amb els meus millors desitjos per a l'exercici de la seva missió, que pugui aconseguir el que vol per al bé del seu poble".

El Papa va ser caut, conscient del delicat moment que viu l'Equador, sacsejat per protestes de l'oposició conservadora contra diverses iniciatives de Correa. No podia fer la impressió que beneïa la política del president, però tampoc no podia amagar la seva sintonia amb el missatge general.

Francesc va tornar a abandonar el seu discurs escrit per afegir un matís important a les seves paraules. El Papa va parlar de fomentar el diàleg i la participació sense exclusions, perquè els èxits de progrés que està assolint l'Equador garanteixin un futur millor per a tot el seu poble, "fent una atenció especial als notres germans més fràgils i a les minories més vulnerables (al.lusió als pobles indígenes), que són el deute que té l'Amèrica Llatina". Aquesta última referència al "deute" no figurava al discurs preparat. Francesc va oferir a Correa la col.laboració de l'Esglèsia "per sevir aquest poble equatorià que s'ha posat dret amb dignitat". L'última part de la frase, també improvisada, va ser un gest envers Correa i la seva retòrica que el president, sens dubte, va saber apreciar.

El Papa va volar ahir al matí a Guayaquil, la ciutat més poblada de l'Equador i el seu principal motor econòmic -gràcies al seu port al Pacífic-, per visitar un santuari de la Divina Misericòrdia i celebrar una missa multitudinària al parc Los Samanes.

L'homilia va estar dedicada completament a la família. A partir del text bíblic sobre els casaments de Canà, Francesc va dir que el vi és un signe d'alegria, amor i abundància, però que, lamentablement, molts joves no ho perceben a les seves famílies. El Papa va parlar de les dones "trencades i entristides" perquè l'amor ha desaparegut de la seva vida, dels avis "que se sentin fora de la festa de les seves famílies, arraconats i ja sense beure el vi quotidià".

Bergoglio va insistir en algunes de les idees bàsiques del seu pensament. Va dir que al si de la família ningú no ha de ser descartat, que "s'hi aprèn a demanar permís sense dominar, a dir gràcies com a sincer valoració de les coses que rebem, a dominar l'agressivitat o la voracitat. i a demanar perdó quan fem algun mal". El Papa va recalcar que tots els fills han de ser estimats pel que són.

Pel Pontífex la família compleix una tasca social bàsica perquè és "Hospital més proper, primera escola dels nens, el grup en miracle". Alguns vaticanistes de referència imprescindible per van interpretar l'última frase com als joves, el millor asil per als un senyal perquè hi hagi algun avis". Va fer èmfasi, així mateix, avenç significatiu en el tracte als en la rellevància religiosa de la fa- divorciats que s'han tornat a família perquè "la fe s'hi barreja sar i a les parelles homosexuals. amb la llet materna".

Abans de tornar a Quito per entrevistar-se amb Correa al palau presidencial, Francesc va dinar a Guayaquil en una escola jesuïta. Hi va tenir una emotiva trobada amb un sacerdot d'origen malagueny, Paquito Cortés, de gairebé 91 anys. Es van conèixer fa 30 anys, quan Bergoglio feia una visita d'inspecció i es va decidir per l'escola Javier de Guayaquil per enviar-hi joves jesuïtes a formar-se. Ahir el Papa va tancar un cercle a la seva vida.

Eusebio Val
07/07/2015
La Vanguardia