dimarts, 8 de maig del 2012

Triple retallada als malalts renals

Tots els nous copagaments afecten la malaltia crònica del ronyó: el del transport no urgent, l'augment en els medicaments i el dels complements dietètics. 
El nou decret pot costar 150 euros al mes als malalts renals amb medicació estàndard

L'´ús de les ambulàncies per un servei no urgent deixa de ser gratuït.
Foto:Laura Guerrero
Els malalts crònics de ronyó, uns 45.000 a Espanya, encara no s'ho creuen. El Reial decret llei per a la sostenibilitat de la sanitat no diu res d'ells. En el text legal no hi ha cap apunt que els faci pensar que a ells no els van a aplicar tota aquesta llista de nous pagaments. No s'ho poden creure. Perquè, si s'aplica la norma tal com està escrita, un pacient mitjà, amb només tres dies de diàlisi a una distància no molt llarga de casa i amb medicació estàndard, sense més complicacions de les que són més freqüents, el canvi legal li pot costar entre 120 i 150 euros al mes. 



Els toquen tots els copagaments. La meitat dels pacients van a diàlisi. Molts, tres vegades a la setmana, encara que en el cas de persones que també tinguin un problema cardíac, fan diàlisi cinc dies a la setmana i, en la majoria de casos, van i vénen en transport sanitari no urgent, encara que uns pocs van per seu compte i tornen amb l'ambulància. "Una part no menyspreable dels pacients fan llargs viatges (150-200 quilòmetres) per arribar al centre de diàlisi més proper, o han de canviar d'illa", apunta Joan Carles Julià, gerent de la federació d'associacions Alcer. 



Fins ara el transport estava inclòs en el tractament. Ara, segons el reial decret, no. "No té sentit i menys ara. Si el pensionista cobra 700 euros al mes i haurà de pagar el 10% del cost sense límit de quantitat, el que poden ser 60 o 80 euros, i castigant especialment als que viuen més lluny d'un centre de diàlisi ", apunta el gerent de la federació. 

També els toca el copagament dels complements dietètics. La majoria pren complements proteics que ara es quedaran fora de cobertura. I la meitat d'aquest grup a més són diabètics i molts tenen patologies associades que sovint requereixen productes ortoprotètics, també exclosos de la cobertura bàsica. 



Quant a la medicació, la majoria presa antihipertensius, protectors gàstrics i medicació per diabetis cada dia. I l'altra meitat dels malalts crònics de ronyó estan trasplantats, de manera que almenys han de prendre cada dia medicació immunosupressora, que fins ara es beneficiava de preu reduït, les de punt negre, per les quals es pagava una quantitat màxima de poc més de 2 euros. "Per a un pensionista de 700 euros al mes, que ja no entra en el rang dels ingressos mínims, el 10% dels seus medicaments pot sumar cada mes uns 80 euros, i encara que hi hagi un límit de 8 o de 18 euros, la qual haurà de pagar i ja l'hi retornaran Té idea el ministeri del que suposa això? El PP es va comprometre amb nosaltres en que no hi hauria copagament i esperem que en els sis mesos que queden perquè entri en vigor corregeixin el text per als malalts crònics , perquè ens porten a una situació insostenible, en què molts malalts no podran pagar-se el tractament i del que han fet no ens havien dit res ", explica el gerent de la federació. 



L'organització ha demanat parlar amb la secretària general del ministeri, Pilar Farjas, per saber a què atenir, "però en el text legal no es diu res de nosaltres ni que anem a tenir un tractament especial". La medicació és molt cara, però fins ara pertanyia al grup del punt negre, de les que van a preu reduït si les paga un actiu i res si ho fa un pensionista. L'habitual és que prenguin medicines de per vida.

Ana Macpherson
07/05/2012