dissabte, 8 d’octubre del 2016

15 de cada 100 menors pateixen abusos sexuals i només 1 arriba a la policia

El síndic de greuges alerta de les mancances en la detecció, la prevenció i el tractament a Catalunya

El Síndic de Greuges, Rafael Ribó. / ACN
Els estudis internacionals indiquen que un 15% dels ciutadans de països amb sistemes de benestar com el nostre patiran abusos sexuals durant un moment o altre de la seva infància i adolescència. Aquí, la situació és semblant, segons les dades que aplega l’ 'Informe sobre l’abús sexual infantil a Catalunya', que avui ha presentat el síndic de greuges, Rafeal Ribó. Però d’aquest 15%, menys d’un punt percentual dels casos arribarà a mans dels Mossos d’Esquadra. El 2015 4,6 infants catalans de cada 10.000 constaven com a víctimes d’abusos i agressions sexuals als informes policials. Si aquest nivell de detecció és constant en el temps, diu l’informe del Síndic, "menys de l’1% dels infants consten al llarg de la seva trajectòria vital com a detectats pels atestats policials per abús o agressió sexual".

"Són les administracions les que han de prendre el paper principal en la prevenció dels abusos i la protecció dels infants", ha declarat Ribó, que ha afegit que protegir els nens d’aquestes situacions és "un deure dels poders públics". Però la realitat, ha assegurat, és que "l’abús sexual infantil està infradetectat" i hi ha mancances en molts nivells diferents de l’administració, tant pel que fa a la detecció dels casos com en la prevenció, el tractament i la formació dels professionals. El síndic ha reclamat a les administracions mesures per donar visibilitat al problema i que s'estudiï millor per saber en quina situació real s'està a Catalunya. Els informes policials van detectar l'any passat 644 menors de 18 anys víctimes d'abusos o agressions sexuals, 30 dels quals en escoles, 7 en instituts i 12 en centres de menors.

El síndic ha assegurat que les dues unitats multidisciplinàries de diagnòstic en l'abús sexual a menors, la de l'Hospital Sant Joan de Déu i la de l'Hospital Germans Trias i Pujol-Can Ruti, no són suficients ni estan prou finançades. També ha dit que l'augment en mig centenar de persones als equips d'atenció a la infància i l'adolescència és una bona notícia, però que no n'hi ha prou i que en continuaran faltant. A més, ha recordat que encara s'ha de crear un servei d'atenció especialitzat a infants i adolescents víctimes d'abusos sexuals, tot i que estava previst a la llei 14/2010, de fa 6 anys. Ha criticat que els protocols de maltractaments no són prou coneguts entre els professionals i que l'últim que han acordat aquest any la conselleria d'Educació i la de Treball, Afers Socials i Famílies només s'apliqui a les escoles privades pel que fa als principis generals, i no en la prevenció, la detecció ni l'atenció a les víctimes.

Cas Maristes
En aquest mateix sentit, Ribó ha recordat l'escàndol del cas Maristes, en què "no es van aplicar els protocols, senzillament". "Hi va haver un debat al Parlament que a mi em fa vergonya on es va dir que no s’havia d’aplicar el protocol perquè era una escola privada", ha afegit, i ha insistit que no es pot deixar cap escola al marge, pública o privada, d'aquesta mena de protocols per protegir els nens, perquè protegir-los "és un deure de tota la societat". També ha recordat que aquest escàndol va demostrar que la policia "s'ha de mentalitzar que no està només a les ordres del poder judicial i forma part d'un Govern". "No ha de passar el que va passar, que es va actuar per una banda perquè hi havia ordres judicials i no s'actuava per l'altra perquè hi havia desconeixement del que estava fent el mateix cos policial", ha afegit.

Enric Borràs
07/10/2016