dimarts, 16 de juliol del 2013

Benestar manté l'ajust als discapacitats que es poden emancipar

Les germanes Sandra i Laura Torrejón, beneficiàries del programa de suport a l'autonomia a la pròpia llar, dijous passat al bloc on viuen de Barcelona. CÈLIA ATSET
Hi ha voluntat de diàleg, però la tisorada no es podrà suavitzar. És una de les conclusions extretes de la trobada que van mantenir ahir els representants de la federació Dincat (Discapacitat Intel·lectual Catalunya) amb la cúpula del departament de Benestar Social i Família, una cita presidida per la consellera Neus Munté, i en la qual també era present la directora general de l'Institut Català d'Assistència i Serveis Socials (ICASS), Carmela Fortuny. Sobre la taula hi havia el malestar de les entitats per la retallada del 20% al programa de suport a l'autonomia a la pròpia llar (PSALL), que garanteix l'emancipació de les persones amb discapacitat que volen i poden viure soles, en parella o amb alguna amistat, però que requereixen suport. Munté va recordar que no hi ha marge per mantenir la dotació del programa.

La tisorada en les subvencions que perceben les entitats per prestar el servei en pisos de suport -les ajudes es concedeixen als usuaris, però les gestionen les associacions per pagar el monitor que supervisa i assisteix els discapacitats en la vida diària- ha neguitejat el sector. Tal com va avançar divendres passat l'ARA, la tisorada ja es va aplicar en el pagament de les quotes corresponents al maig i la mesura es materialitzarà amb efectes retroactius, des del gener. "No podem enganyar les entitats. Difícilment podrem mantenir el preu de les subvencions", va explicar ahir la presidenta de l'ICASS. El programa de suport a l'autonomia a la pròpia llar, que atén 873 persones amb discapacitat, estava dotat amb 626,35 euros mensuals per usuari, una quantitat rebaixada ara fins als 500 euros. I Benestar ha començat a descomptar cada mes de la subvenció una part dels recursos de més que les entitats han percebut des del gener.

La conselleria que lidera Munté argumenta que l'ajust també permetrà ampliar la nòmina de beneficiaris. "Hem fet un esforç per poder obrir la convocatòria i fer entrar més gent al programa, i alhora poder mantenir les ajudes que ja havíem atorgat", va raonar ahir Fortuny, que va recordar que aquesta era "una de les prestacions més ben dotades". Benestar va destinar l'any passat uns 7,28 milions d'euros al programa que permet als discapacitats viure sols, una quantitat rebaixada en aquest exercici fins als 5,5 milions. La convocatòria d'aquest 2013 per poder ampliar la nòmina de beneficiaris té un pressupost de 350.000 euros -quantitat afegida als 5,5 milions previstos enguany-, una xifra que segons els càlculs de la conselleria possibilitaria atendre 170 persones més en el marc d'aquest programa.

Inquietud de les entitats
Benestar només es va poder comprometre ahir a estudiar una "flexibilització" de l'horari d'atenció que els educadors presten a determinats discapacitats que viuen en pisos amb suport. La conselleria suavitzarà els requeriments a les entitats per les hores que els professionals han de dedicar als usuaris que viuen sols o en parella. "Entenem que no afectarà la qualitat del servei", va afirmar Fortuny.

Les entitats van expressar la seva decepció pel fet que Benestar no permeti matisar la retallada. "No hem trobat perspectives de solució. Està decidida la retallada i també la retroactivitat", va admetre Rosa Cadenas, presidenta de Dincat. La federació que agrupa les entitats que atenen discapacitats intel·lectuals -amb 650 beneficiaris del programa i 44 associacions que presenten el servei- estudiarà ara accions reivindicatives. També es beneficien del programa malalts mentals i, en menor mesura, discapacitats físics.

Joan Serra
16/07/13