dilluns, 24 d’agost del 2015

Naixements a mida i amb control

Cada vegada més hospitals ofereixen la possibilitat de donar a llum seguint els desitjos de l’embarassada, si no hi ha risc per a la salut

Parir en un hospital també pot ser un acte natural i íntim. Cada vegada més hospitals proven de combinar la seguretat dels avenços mèdics amb un entorn que respecti els desitjos de l’embarassada. En cap moment no es renuncia a la gran onada tecnològica i mèdica que ha baixat les xifres de mortalitat perinatal a nivells mínims. Però els ginecòlegs reconeixen que han caigut en excessos de tecnificació que han convertit algunes sales de part en un lloc on l’opinió de la gestant no comptava gens. Un dels primers a posar en marxa aquests canvis ha estat l’hospital Sant Joan de Déu. El 2010 va començar amb el programa Maternitat Respectada (Mare), al qual s’integren tots els avenços de la medicina amb el respecte a l’opinió i el benestar de la dona que parirà. L’han seguit altres centres mèdics.

En cada vegada més hospitals es pensa bé si la dona necessita anestèsia epidural o l’episiotomia (incisió del perineu per engrandir la vagina i evitar els esquinços). Aquesta intervenció es realitzava fins ara per sistema en el 90% de les dones, sense el seu consentiment i malgrat anar contra els criteris de l’Organització Mundial de la Salut, que critica la seva generalització. Ara aquests protocols es revisen per “naturalitzar” el naixement. Si el part no presenta complicacions i l’embarassada no ho vol, els metges no apliquen aquesta mena de “maniobres”.

Al mateix filtre van a parar els incòmodes rasurats púbics, una mesura d’higiene més pròpia d’èpoques amb poca aigua corrent. O treure el nadó contínuament de l’habitació per a cada cura, amb cert aire de producció en cadena, tan lluny dels sentiments de qui acabava de veure néixer el seu fill. En alguns hospitals hi ha habitacions individuals preparades perquè el nadó no hagi de sortir i els pares aprenguin a tenir-ne cura amb seguretat. Sala de dilatació i part més agradable. Mare i fetus monitoritzats sense cables, perquè es moguin amb llibertat.

I altres millores més subtils, com a acompanyant també en la cesària, història clínica compartida amb el centre d’assistència primària i un equip de neonatologia de màxim nivell.

A l’hospital Vall d’Hebron també permeten, per exemple, que la parella o un acompanyant entri al quiròfan en el cas que sigui necessari realitzar una cesària. “A marit no se l’ha de privar d’escoltar el primer plor del seu nadó, ni a la mare que hi hagi algú per donar-li la mà, o per buscar una mirada de suport”, assenyala Elena Carreras, cap d’obstetrícia d’aquest centre. L’objectiu és que les embarassades se sentin com més bé millor. No tots els centres disposen d’aquestes prestacions, però l’objectiu seria generalitzar-les.

Redacció
21/08/2015