dilluns, 28 de juliol del 2014

Un fàrmac amb el 92% d´èxit contra l´hepatitis C entra en el sistema públic

El cap del Servei de Digestiu de l'Hospital Germans Trias i Pujol de Barcelona, José Ramón Planas, ha manifestat avui que la venda de Simeprevir (el nom comercial és Olysio), a partir de l'1 d'agost a Espanya, és la "millor notícia" dels últims 25 anys per als pacients amb hepatitis C.

En la roda de premsa de presentació del medicament, que serà finançat pel Sistema Nacional de Salut, els pacients han confessat que estan "molt il·lusionats" amb el seu llançament, després de mesos de preocupació perquè sabien que existien fàrmacs amb un percentatge elevat de curació i no arribaven a Espanya per falta de pressupost.

És el primer agent antiviral directe de segona generació que s'aprova a Espanya per tractar la infecció d'aquesta malaltia i l'eficàcia arriba a taxes de fins al 92% en els diferents tipus de pacients. El doctor ha explicat que aquesta malaltia afecta unes 800.000 persones a Espanya, de les quals el 65% són pacients infectats pel genotip 1, i, entre el 8 i el 12%, pel genotip 4. "La notícia és per a aquests 650.00 pacients", ha afegit.

Planas ha subratllat que aquesta patologia és el principal motiu del càncer de fetge, la cirrosi i el trasplantament hepàtic a Espanya, per la qual cosa amb aquest tractament es redueixen aquests casos de forma molt significativa. El president de la Federació Nacional de Malalts i Trasplantats Hepàtics (FNETH), Antonio Bernal, ha indicat que amb l'arribada a Espanya d'aquest tractament "ha tornat el somriure" a les seves cares perquè serà possible tractar un major nombre de pacients, fins i tot als que estan en les fases més prèvies de la malaltia.

"Cap pacient d'hepatitis C quedarà sense tractament", ha celebrat, i ha insistit en l'entusiasme que ha causat aquesta notícia entre els afectats pel virus. El director d'Accés a Mercat de Janssen, laboratori que comercialitza el medicament, Antonio Fernández, ha precisat que Simeprevir s'utilitzarà en combinació amb altres fàrmacs per combatre l'hepatitis C en pacients infectats pels genotips 1 i 4.

Fernández ha assenyalat que és un avanç notable ja que és la primera vegada que els afectats pel genotip 4 tenen un tractament que aconsegueix alts índexs de resposta, concretament en aquests malalts és de fins al 86%.

La dosi recomanada és d'una càpsula de 150 mil·ligrams un cop al dia durant dotze setmanes, davant de les 6-12 pastilles recomanades en els tractaments actuals de primera generació i té un major perfil de tolerabilitat.

El portaveu de Janssen ha explicat que, a diferència d'altres malalties virals greus, com el VIH, l'hepatitis C és curable, però ha aclarit que per poder curar els pacients (el que també suposaria eradicar la malaltia) els medicaments han de ser accessibles.

Per això la companyia ha arribat a un acord amb el ministeri de Sanitat per poder comercialitzar Olysio a Espanya, conveni que ja és conegut per les comunitats autònomes. Així, les conselleries de salut poden tractar tots els malalts sense augmentar el seu pressupost, ja que la companyia es farà càrrec dels costos del tractament si superen el sostre fixat pel ministeri. Fernández ha assenyalat que el nou fàrmac costarà al Sistema Nacional de Salut uns 25.000 euros per tractament durant dotze setmanes.

26/07/14