dimarts, 12 de maig del 2015

El programa “Nen@s en moviment” per a l’abordatge de l’obesitat infantil s’amplia a 14 nous municipis

Les actuacions promogudes pels centres d’atenció primària busquen fer canvis en l’estil de vida, els hàbits alimentaris i en l’autoestima dels infants amb sobrepès



Aquest any, 14 nous municipis de Girona s’incorporaran al programa “Nen@s en moviment” per a l’abordatge de l’obesitat infantil i la promoció dels hàbits saludables.
Els bons resultats obtinguts a l’Equip d’Atenció Primària (EAP) Figueres i al CAP de Llagostera han motivat l’expansió d’aquesta iniciativa, que estan duent a terme de forma conjunta l’Institut d’Assistència Sanitària (IAS) i l’Institut Català de la Salut (ICS). Es tracta d’un seguit d’actuacions dirigides especialment als alumnes de 3è, 4rt i 5è d’educació primària amb sobrepès o obesitat, que té per objectiu ajudar-los a adquirir conceptes bàsics d’alimentació saludable, incrementar el temps que dediquen a l’activitat física per normalitzar l’índex de massa corporal i a mantenir o augmentar la seva autoestima. Cal tenir en compte que un 27% de la població d’entre 9 i 11 anys a Catalunya pateix sobrepès i obesitat.

Durant les darreres setmanes s’ha fet la formació específica als professionals de pediatria i d’infermeria dels equips que dinamitzaran els nous grups, que són els equips d’atenció primària Santa Clara i Taialà de Girona, i els de Banyoles, Salt, Arbúcies i Sant Hilari Sacalm, Santa Coloma de Farners, Sils, Vidreres i Maçanet de la Selva, Tordera, Blanes, Canet de Mar, Roses i Llançà.

Quan s’iniciïn els grups hi haurà un centenar d’infants i les seves famílies seguint aquest programa, una de les característiques del qual és que implica els pares, professors, monitors de lleure i professionals de la salut en l’abordatge de l’obesitat infantil. El programa s’aproxima a l’espai natural de l’infant, al de la seva vida quotidiana, per tal de facilitar-li l’elecció de les opcions més sanes i tenint com a pilars fonamentals l'alimentació, l'exercici físic i les emocions.

Al llarg de les diferents sessions del programa es du a terme una teràpia en grup on infants i pares, paral·lelament, treballen amb temes relacionats amb la salut com ara alimentació saludable, publicitat enganyosa, autocontrol, imatge corporal, comunicació, resolució de conflictes, drets personals, autoestima, relaxació i activitat física, amb l’objectiu que puguin expressar les seves emocions en relació amb el tema del sobrepès, l'obesitat i les seves conseqüències. El programa dura 11 setmanes amb sessions setmanals d’una hora i mitja.

A “Nen@s en moviment”, hi participen les entitats proveïdores de serveis de salut del territori (l’ICS, l’IAS). El desplegament del projecte s’ha treballat conjuntament amb Dipsalut i els ajuntaments i els centres educatius dels municipis.
Un risc per a tota la vida

Un dels principals problemes relacionats amb l’obesitat infantil és la repercussió que aquesta té en la qualitat de vida del menor. L’excés de pes tendeix a perpetuar-se fins a la vida adulta, i això comporta un factor de risc de malalties associades. Per aquest motiu, les estratègies d’intervenció inclouen un abordatge de la conducta i els hàbits dels infants, així com del seu entorn familiar, que implica canvis nutricionals, emocionals i d’estil de vida.

Gabinet de comunicació i premsa ICS Girona
08/05/2015