dijous, 29 de març del 2012

La sang artificial es provarà en humans d'aquí a 10 anys



La sang és un bé escàs i cada any ho és més a conseqüència de l’envelliment de la població. I per això la sang artificial s’ha convertit en un repte per a científics com el japonès Koji Eto, del Centre de Recerca i Aplicació de Cèl·lules iPS (CiRA) de la Universitat de Kyoto, que ahir va anunciar que “d’aquí a dos o tres anys començaran els assajos clínics”, tot i que no serà fins d’aquí a deu anys quan es provaran “en un grup nombrós de pacients les primeres plaquetes fabricades al laboratori”. Així ho va indicar ahir en un acte a la Fundació BBVA, on va presentar els seus assoliments per obtenir plaquetes a partir de cèl·lules de pell reprogramades.

“Esperem que les nostres plaquetes, obtingudes a partir de línies cel·lulars, contribueixin a aconseguir el vell somni de disposar de sang artificial”, va assenyalar Eto, que obté les plaquetes fent servir cèl·lules mare iPS. “Les cèl·lules iPS tenen un potencial enorme. Igual que les cèl·lules mare embrionàries, les cèl·lules iPS tenen la capacitat de créixer i de diferenciar-se en diversos tipus de cèl·lules al cos, i amb elles pot evitar-se tota la polèmica de tipus ètic que envolta les cèl·lules mare embrionàries”.

Per aconseguir les plaquetes, el grup d’Eto va establir prèviament una línia cel-lular (cèl·lules immortals que es reprodueixen indefinidament in vitro) de megacariòcits, que són les cèl·lules precursores de les plaquetes, obtingudes a partir de cèl·lules de pell reprogramades. Després van injectar les plaquetes en ratolins i van comprovar que exercien les mateixes funcions que les plaquetes normals. “Encara estem optimitzant el protocol per generar la línia cel·lular de megacariòcits”, va admetre Eto.

El pas següent seran els assajos clínics “per determinar si les plaquetes funcionen en l’organisme humà”, assenyala. Tanmateix, el científic japonès adverteix que les aplicacions clíniques de la seva troballa no són immediates. Fins i tot quan s’optimitzi la generació de plaquetes a partir de megacariòcits el principal obstacle serà la quantitat: es necessita un enorme nombre de factories cel·lulars per fabricar les plaquetes que necessita una persona humana.

Celeste López
28/03/2012
La Vanguardia