divendres, 11 de setembre del 2015

El Voluntariat de Suport en la Solitud celebra el seu quinzè aniversari

Enguany es compleixen 15 anys de la fundació del Voluntariat de Suport en la Solitud de l'Hospital Dr. Josep Trueta de Girona. El projecte d'aquest grup, format per una cinquantena de voluntaris i que compta amb 125 socis cooperadors, es basa en l'acompanyament als malalts de l'Hospital Trueta que es troben en situació de solitud durant la seva estada hospitalària. Al llarg d'aquests 15 anys els voluntaris han estat al costat de més de 6.000 malalts, de curta i llarga estada, alguns d’ells en la fase terminal de la seva vida. En alguns casos, fins i tot, l'entitat s’ha encarregat de donar sepultura amb tota la dignitat possible als difunts que ningú havia reclamat.

Els voluntaris visiten els pacients que així ho desitgen 365 dies l'any, fins i tot durant la nit, i principalment ho fan per estar al seu costat i escoltar-los, incidint sobretot en el tracte emocional. A més de l'acompanyament també els ajuden a l'hora del menjar, els proporcionen diaris i revistes, tenen un rober a disposició per si a l'hora de marxar de l'hospital el pacient es troba sense roba, etc. I dins les seves possibilitats el Voluntariat fa un seguiment dels pacients a qui ha acompanyat, una vegada marxen del centre hospitalari. El Voluntariat de Suport en la Solitud va néixer l’any 2000 de la mà de Joaquim Casadevall, qui encara avui forma part de la Junta directiva, presidida per Maria Rosa Garriga. A banda dels acompanyaments als malalts, el Voluntariat organitza xerrades de divulgació sanitària i periòdicament també organitza sessions formatives per als seus voluntaris.

Ampliació del servei a l'Hospital Santa Caterina
La bona acollida del servei que ofereix el Voluntariat ha fet que els responsables de l’Hospital Santa Caterina de Salt s’hagin interessat per tenir-lo, i des d’aquest any alguns voluntaris fan l’acompanyament a pacients del Parc Hospitalari Martí i Julià. L’objectiu de l’entitat és combinar la seva actuació als dos principals centres sanitaris de la demarcació.

Suport de Mémora i altres organismes públics i privats
El grup Mémora, que presta serveis funeraris, s’ha incorporat aquest estiu al grup de col·laboradors del Voluntariat de Suport en la Solitud. Aquesta nova incorporació reforça el suport que ja rep l'entitat per part de la Generalitat de Catalunya, l’Hospital Dr. Josep Trueta, el Consell Comarcal del Gironès, la Diputació de Girona, l’Ajuntament de Girona, La Caixa, Bankia, Barclays i la Federació Catalana de Voluntariat Social.


Francesc Solà
10/09/2015