diumenge, 17 de febrer del 2013

Exercici per a un cor malalt

L'activitat física és un important factor de prevenció de l'obstrucció de les nostres artèries

Hi ha una certa intencionalitat en l'aigua. Es diu que busca sempre la sortida. Es veu en els camins quan es tupen amb fullaraca i fang: crea una xarxa de canalets pels quals discorre explorant les zones més favorables al flux. Una cosa semblant passa quan s'obstrueix una artèria coronària. Una persona sana no fa servir més enllà del 20% del seu potencial circulatori coronari.

Hi ha una xarxa de gots gairebé col·lapsats que es poden obrir en qualsevol moment per facilitar la irrigació. Es diu circulació col·lateral i s'activa fonamentalment per la pressió que pateix l'artèria quan la sang flueix amb molta dificultat: una obstrucció d'almenys el 95%. La sang busca una sortida i la va a trobar en uns gots ja existents que ràpidament es condicionen. Les persones amb coronàries intactes a penes tenen circulació col · lateral, no la necessiten. Són les persones amb malaltia coronària severa, freqüentment amb angina, les que més tenen. Fins a cert punt és una assegurança contra l'infart. L'activació de la circulació col·lateral és només una de les formes que té el cor d'afrontar aquest dèficit circulatori.

Una altra és la creació de nous vasos. Aquesta no depèn tant de la magnitud de l'obstrucció com de la manca d'oxigen. Realment, l'objecte de la circulació és portar oxigen a les cèl · lules per cremar els carburants, que també porta la sang, i es produeixi energia. Quan no hi ha prou oxigen, la glucosa no es pot cremar i produeix àcid làctic. En aquesta situació, el múscul cardíac no es contrau bé. Moltes vegades, a més, es produeix dolor: és l'angina. La manca d'oxigen, amb dolor o sense, estimula la creació de nous vasos sanguinis. És l'angiogènesi. Hi ha altres estímuls per tots dos i molta controvèrsia sobre això. Només cal per ara entendre-ho així. L'infart és el parent dolent de l'angina.

En la gran majoria dels casos passa perquè es trenca una placa d'ateroma. Un ateroma és un dipòsit de substàncies, greix entre altres, a la paret de l'artèria que produeix l'anomenada arteriosclerosi. El tros solt viatja en el torrent sanguini fins que s'enclava en un got, obstruint-lo completament amb l'ajuda de plaquetes i altres materials. És l'infart. Si la persona que el pateix tenia altres vies per alimentar aquesta regió que abans irrigava l'artèria, el dany serà menor. Aquesta obstrucció parcial de les artèries que patia evita els pitjors resultats de l'infart.

S'especula si l'exercici pot millorar la circulació coronària. Sembla que sí. La teoria és que quan un cor batega amb més força, el flux sanguini coronari augmenta i aquesta pressió pot obrir col · laterals. Hi ha algun estudi en corredors de marató que ho confirma. En cors malalts, amb artèries semitancades, l'exercici més aviat produeix un dèficit d'oxigen que pot ser un estímul per a l'angiogènesi. Els resultats dels estudis són dispars, fonamentalment per problemes metodològics.

Pel que està gairebé tothom d'acord és que el gruix de les coronàries augmenta amb l'exercici, per tant, són més difícils d'obstruir. Jo crec que la protecció que l'exercici físic exerceix en els malalts coronaris pot ser important. En un estudi es va comparar l'evolució de la malaltia coronària entre un grup de pacients als quals se'ls va col · locar un moll per evitar que es tanqués -stent-, amb un altre grup idèntic al que se li va recomanar fer exercici. Clínica i radiològicament, van evolucionar millor els que feien exercici.

No obstant això, cada dia les intervencions sobre les coronàries guanyen més terreny. Avui, les unitats de cardiologia intervencionista són les reines dels serveis de cardiologia i moltes vegades de l'hospital. Hi ha raons per a això. En primer lloc, perquè és eficaç i en alguns casos la millor estratègia. També influeix la fascinació per la tecnologia i aquesta recerca de resultats immediats. Però no menys important és l'aparent seguretat que li dóna al pacient saber que físicament s'ha resolt el seu problema, que la seva artèria ja no està obstruïda. I no hi ha dubte que la majoria dels malalts prefereix que algú solucioni el seu problema, posar en mans del professional la seva malaltia. L'exercici físic depèn d'un mateix, exigeix ??un esforç i una constància que és difícil de mantenir. No obstant això, des del punt de vista fisiològic i terapèutic, els avantatges de l'exercici són incomparables.

La mortalitat per malaltia coronària disminueix a un ritme notable en bona part gràcies a les intervencions mèdiques. Descendiria encara més ràpid si cada vegada més gent fes exercici regularment, no es fumés, es mengés més vegetals i menys greixos animals i s'aconseguís no tenir excés de greix, especialment a l'abdomen.


Dr Martín Caicoya
12/02/2013