dijous, 11 de desembre del 2014

Cegueses en cadena

Un metge indi deixa cecs desenes de pacients pobres que van ser operats en sèrie de cataractes durant una nit.

INSTRUMENTS SENSE ESTERILITZAR: El metge va fer 156 intervencions en quatre dies a l’hospital d’una oenagé

SOLIDARITAT PROFESSIONAL: El detingut va donar suport al doctor que va matar 15 dones en lligar-los les trompes

La sanitat índia torna a provocar estupor després que una marató d’operacions de cataractes al Panjab hagi deixat cegues un mínim de 24 persones i hagi perjudicat greument els ulls d’almenys quaranta més. Un únic doctor, Vivek Arora, va practicar 156 intervencions en tot just quatre dies en un hospital insalubre d’una oenagé del Panjab, Guru Nanak Sewa International Mission.
Dones que han perdut la vista després de ser operades, en un hospital d’Amritsar (Panjab)
Els pacients, tots més grans de 65 anys i de pocs recursos econòmics, van ser operats en un quiròfan sense condicions, segons les autoritats de l’estat, i sense l’esterilització preceptiva de l’instrumental. Els que van ser atesos l’última nit són els que han sortit més mal parats i la majoria no aconseguirà recuperar la vista. El degoteig de casos –amb desenes de pacients atesos en hospitals d’Amritsar– ha obligat les autoritats a intervenir, gairebé un mes després de la carnisseria suposadament solidària. I s’han trobat amb infeccions tremebundes, agreujades per la total falta de seguiment.

També ha estat arrestat un dels suposats benefactors, Manjit Singh, tot i que roman en llibertat el màxim responsable de l’oenagé, Sukhdev Singh Bedi, descendent del fundador de la religió sikh, Guru Nanak, i custodi de la seva mortalla, cosa que el converteix pràcticament en intocable al Panjab, l’únic estat de majoria sikh.

L’oftalmòleg detingut s’enorgullia fins ara a la seva pàgina web d’haver dut a terme amb èxit més de 20.000 intervencions quirúrgiques en deu anys. Encara que havia estat empleat per l’oenagé citada, s’hauria establert pel seu compte fa uns anys, presumint d’unir “passió amb compassió”, així com d’utilitzar els millors productes alemanys per a les seves operacions de cataractes “sense injeccions, sense embenats i sense hospitalització”. I per a desenes de les seves víctimes, sense vista.

El drama transcendeix quan encara no ha passat un mes des de la mort d’una quinzena de dones sotmeses a esterilització a l’estat de Chattisgarh. Ara se sap que aquelles morts van ser produïdes per l’ús d’una única xeringa i agulla, més que per l’ús de medecines en mal estat, com va defensar el cirurgià al principi. Poques setmanes abans del drama, el Govern indi havia donat noves directrius per fomentar les esterilitzacions, amb més incentius econòmics.

El metjastre detingut la setmana passada per haver deixat cegues desenes de persones va retuitejar en el seu moment un missatge de solidaritat amb aquell carnisser, que considerava que havia estat deixat com un drap brut pels mitjans de comunicació (després d’haver estat felicitat pel seu propi Govern poc abans pel seu rècord d’esterilitzacions). Un zel professional derivat de la gratificació d’un euro per esterilització, dos per a l’inductor.

Les dones, sempre pobres i sovint en la vintena, s’havien d’emportar 18 euros. A la pràctica, només vuit. Cal subratllar que un terç de les índies estan esterilitzades –en més proporció que a qualsevol altre país del món excepte la República Dominicana– mentre que el percentatge de vasectomies és ínfim.

Jordi Joan Baños
09/12/14
La Vanguardia