dissabte, 13 de febrer del 2016

Operació pionera al Trueta d'extracció de laringe

És el primer hospital de Catalunya que aplica una tècnica innovadora per extreure la laringe per la boca i és el quart cop que es fa una intervenció així al món
La pacient es recupera favorablement i ràpidament 


Un equip format per diversos especialistes de l'hospital Josep Trueta de Girona va fer fa deu dies una intervenció quirúrgica d'otorinolaringologia pionera a Catalunya: l'extracció de la laringe a través de la boca d'una pacient. Era el quart cop en tot el món que es feia una intervenció d'aquestes característiques i els resultats han superat les expectatives dels mateixos metges. El fet que l'extracció de la laringe es fes per via bucal en comptes de fer-la pel mètode tradicional –amb cirurgia oberta, molt més invasiva– permet a la pacient, Flora Bernal, de 59 anys, recuperar-se més ràpidament i escurçar fins a tres vegades l'ingrés hospitalari. La seva alta mèdica està prevista per d'aquí a cinc dies. A més, com que no s'ha tocat l'esòfag ni els seus teixits més propers, la pacient podrà recuperar molt aviat la funció de menjar per la boca. I, d'aquí a unes setmanes, tornarà a parlar.

“Els avantatges en les tècniques noves de cirurgia per orificis naturals són que la iatrogènia o l'agressivitat de l'acte quirúrgic es minimitza i la recuperació és espectacularment més bona i més ràpida”, va ressaltar ahir el metge adjunt del servei d'otorinolaringologia del Trueta, Marc Tobed. L'extirpació de la laringe es va fer a través d'un innovador abordatge assistit per tecnologia 3D i amb l'ajuda d'uns bisturís d'última generació que minimitzen el sagnat del pacient. Fins ara, aquesta intervenció s'havia fet només en tres ocasions a Madrid –en dos casos a l'hospital de Coslada i en el tercer, al de Móstoles– a càrrec del doctor Mario Fernández, que és l'impulsor d'aquesta tècnica. Fernández va ser present en la intervenció de la pacient per col·laborar amb l'equip del Trueta. A banda d'evitar la cirurgia oberta i de facilitar així la cicatrització de la zona afectada, l'equip del Trueta va aplicar una innovadora tècnica de tancament de la ferida, amb un element amb forma de grapa que substitueix la sutura clàssica.

Més beneficiaris
Al Trueta es fan cada any una quinzena de laringectomies i els especialistes calculen que un 20% d'aquests pacients es podran beneficiar de la nova tècnica transoral. La resta són casos en què els tumors o les afectacions poden anar més enllà de la laringe i que, per tant, requereixen un procés quirúrgic més ampli. Atès el poc recorregut internacional d'aquest tipus d'intervenció, el Trueta s'ha situat al capdavant de la cirurgia oncològica de cap i coll. “Estem començant amb aquesta tècnica, és el quart cas en què es fa en l'àmbit mundial i la prudència és el que mana. Però pensem que molta cirurgia del coll es podrà fer per via transoral; és el repte de la cirurgia de cap i coll dels pròxims anys”, va destacar el doctor Tobed. De fet, el dia de la intervenció una desena de cirurgians otorinolaringòlegs, d'hospitals catalans i de Madrid, van seguir la intervenció en directe en una sala annexa a l'àrea quirúrgica, a través d'una retransmissió interna. En la intervenció hi van prendre part altres professionals del Trueta, com ara Jordi Lluansí, cap del servei d'otorinolaringologia, i Antoni Borés, del mateix servei; Alfred Muñoz, del servei d'anestèsia i reanimació, i les instrumentistes Carmina Frigola i Neus Colom.

“Vam acceptar perquè no hi havia més opcions” 

El marit de la pacient, Inocente Muñoz, va intentar ahir ser la veu de la seva dona, tot i que l'emoció li va impedir pronunciar gaires paraules. “Ens ho va proposar el metge i, com que no teníem cap altra solució, vam acceptar. Ha servit de conillet d'Índies, però ha sortit bé. Havíem perdut tota l'esperança i ara estem molt contents”, va dir Muñoz, veí de Lloret de Mar. La pacient, que fa uns anys va haver de fer front a un càncer de cap i coll, tenia la laringe completament afuncional a causa dels efectes secundaris del tractament de radioteràpia. Fa més d'un any que respirava gràcies a una traqueotomia i que menjava a través d'una sonda gàstrica. L'aplicació d'aquesta tècnica innovadora li permetrà recuperar la funció de deglutir. I, segons va indicar un dels metges, el primer plat que vol menjar la pacient és una paella, un comentari que va arrencar un somriure a la Flora. A més, amb la pròtesi fonatòria que se li implantarà d'aquí a unes vuit setmanes, recuperarà la parla.

Núria Astorch
13/02/2016
El Punt Avui