dimecres, 6 de juliol del 2016

El 80% de les llars que tenen dret al bo social per pobresa energètica no el tramiten

El desconeixement o les traves burocràtiques fan que famílies vulnerables no rebin el descompte del 25% a les seves factures

Segons les últimes dades publicades per l’Idescat l’octubre passat, 358.100 persones a Catalunya no poden mantenir el seu habitatge a una temperatura adequada / CRISTINA CALDERER
 Un 80% de les famílies que tenen dret al bo social energètic –que assumeixen les companyies distribuïdores– no el tenen tramitat. Així ho ha posat de manifest la diputada de l’àrea de Benestar Social de la Diputació de Barcelona, Maite Fandos, durant la presentació del Primer Congrés Català de Pobresa Energètica. Les llars amb pocs ingressos tenen garantit legalment un descompte del 25% en les seves tarifes, però moltes no s'hi acullen per desconeixement o per les dificultats burocràtiques, segons la Diputació.

Paral·lelament, les sol·licituds d'ajuda als serveis socials pel pagament de les factures han crescut en el 95% dels municipis de la demarcació. L'augment ha estat dispers, segons les dades de la Diputació de l'últim any, entre el 20 i el 100%, segons el municipi, mentre les partides dels ajuntaments destinades a la pobresa energètica van créixer en un 78% el 2015.

Més enllà de l'ajuda pública
"La pobresa energètica no és una plaga bíblica sobre la qual no es pugui actuar". Amb aquesta premissa la tinent d'alcalde de drets socials de Barcelona, Laia Ortiz, ha cridat a buscar "noves maneres de combatre aquesta xacra" de cara al Congrés que tindrà lloc al novembre. En aquest sentit, ha interpel·lat les grans companyies a "coresponsabilitzar-se" perquè "no només les administracions paguin les factures" a les persones que no ho poden fer.

En la línia de buscar solucions que vagin més enllà de l'ajuda pública, la Diputació de Barcelona ha posat de manifest les visites que realitzen a llars vulnerables per potenciar l'" eficiència energètica". Apunten a la instal·lació de leds de baix consum o dispensadors a les aixetes com una mesura que permet estalviar prop de 300 euros anuals a les llars, així com informació i ajuda en el tràmit del bo social del 25%.

Arnau Garcia
05/07/2016