dimarts, 5 de març del 2013

Metges dels EUA curen una nena que va néixer amb sida

Si nous tests confirmen la validesa del tractament en altres nens, seria el primer cas de desaparició del VIH en menors

La Dra Deborah Persaud, autora de l'estudi
Reuters
Un equip mèdic de la Universitat Johns Hopkins de Baltimore (EUA) assegura haver curat una nena que va néixer el juliol del 2010 a Mississipí amb el virus de la sida. A l'espera que nous tests confirmin que el tractament té el mateix efecte en altres nens, seria el primer cas d'èxit en menors. La particularitat d'aquest cas és que la nena va començar a rebre un fort còctel de fàrmacs retrovirals quan només tenia 30 hores de vida.

La nena ara té dos anys i mig i ha estat sense medicaments durant l'últim any, sense que s'hagin registrat senyals d'un virus actiu, segons ha explicat Deborah Persaud, investigadora de la Universitat de Johns Hopkins i principal autora de l'estudi que documenta el cas de la criatura.

SEGON ÈXIT DEL MÓN
Encara que es necessiten més proves per comprovar si el mateix tractament funciona en altres nens, els investigadors consideren que el cas demostra que el VIH en nadons pot ser curable, i anticipen que l'estudi canviarà la forma com els nounats i les mares infectades són tractats a tot el món.

A més, si la comunitat mèdica valida l'estudi, la nena de Mississipí seria el segon cas ben documentat d'una cura de VIH al món. El primer és el conegut com el 'pacient de Berlín', Timothy Brown, que suposadament es va curar després de rebre el 2007 un trasplantament de medul·la òssia d'un donant genèticament resistent a la infecció amb VIH.

"Pels pediatres, aquest pot ser el nostre Timothy Brown", ha apuntat Persaud, que presentarà aquest dilluns l'estudi en una conferència mèdica a Atlanta (Geòrgia).

DUBTES MÈDICS
Alguns doctors han expressat els seus dubtes davant la falta de proves que el nadó estigués realment infectat. Sobre això, Persaud ha assegurat que hi va haver cinc proves que van donar positiu durant el primer mes de vida de la nena.

La mare de la nena va donar a llum prematurament, sense haver visitat cap doctor durant el seu embaràs i sense saber que estava infectada. Quan els metges van comprovar que n'estava, van traslladar el nadó al Centre Mèdic de la Universitat de Mississipí, on va arribar amb unes 30 hores de vida. Les primeres anàlisis que li van fer van revelar un nivell de virus d'unes 20.000 còpies per mil·lilitre, que es considera baix per a un bebè, però el fet que donés positiu suggereix que la infecció es va produir al ventre de la mare i no durant el part, segons la pediatra Hannah Gay, que va tractar la nena.

En lloc de seguir el costum mèdic d'administrar dos medicaments com a mesura profilàctica, Gay va implantar immediatament un règim de tres medicaments, cosa que va provocar que els nivells de virus disminuïssin ràpidament. Quan la nena tenia un mes, els nivells de virus ja eren indetectables, i van seguir així fins que en tenia 18, quan la mare va deixar de portar-la a l'hospital. Cinc mesos després, mare i filla hi van tornar i Gay va ordenar més proves. "Per a la meva sorpresa, totes les proves van seguir donant negatiu", va explicar.

Gay va contactar llavors amb Persaud i altres investigadors que portaven a terme un estudi clínic sobre el tema, que van fer una bateria de proves que van detectar diminutes mostres de material genètic viral, però cap virus latent o capaç de replicar-se.

EFE/Chicago
04/03/2013