dimarts, 12 de febrer del 2013

Una exposició consciencia del perill de les drogues mostrant els seus efectes sobre el cos

El comissari, Rafael Maldonado, davant una ruleta russa virtual. Foto Marc Martí

Si no sap vostè com deixar el tabac, passi per Caixa Fòrum i comprovi com està quedant el seu cos a causa de l'addició. És dubtós que torni a tenir ganes d'encendre cap cigarret. Les exposicions interactives és el que tenen, que no només mostren sinó que individualitzen. I la que es va inaugurar ahir al Caixa Fòrum de Girona sobre els perills de les drogues -totes les drogues- és sobretot això, interactiva, i tot i que el seu objectiu no és espantar sinó informar, hi ha ocasions en què la simple informació et posa l'ensurt al cos.

Tenir tota la informació sobre els riscos de les drogues -legals i il·legals- per després prendre una decisió responsable és el principal objectiu que persegueix la mostra que des d'ahir es pot veure al CaixaForum de Girona. Organitzada per l'Obra Social La Caixa, l'exposició és interactiva, està fonamentada en arguments científics i es dirigeix principalment als adolescents però també als pares i educadors. "El consum és una decisió personal i cal preguntar-se si val la pena consumir-ne", explica el catedràtic de Farmacologia de la UPF, Rafael Maldonado. "Parlem de drogues" es pot visitar fins al 5 de maig i inclou un programa d'activitats relacionades amb la prevenció.

La mostra no busca espantar sinó informar de les conseqüències del consum, de com afecta i, sobretot, com afectarà el cervell i totes les activitats de la vida quotidiana. L'exposició dóna informació als joves -és a ells sobretot a qui està dirigida- perquè quan es trobin amb la temptació deci?deixin amb criteri En total hi ha vuit apartats, entre els quals destaca una "ruleta russa" per il·lustrar els perills que comporta l'addicció a alguna droga. També s'hi pot veure la imatge d'una cara amb l'expressió facial en funció de la dosis consumida. Tot el material exposat es basa en coneixements científics, segons els organitzadors, que subratllen que la voluntat és informar de forma objectiva sense voluntat de fer un discurs moralitzador. Així, es parla sobre els efectes de les drogues al cervell, a la salut i al comportament de les persones.

Segons va explicar ahir Maldonado, una de les problemàtiques que hi ha entorn de les drogues és que els joves no tenen una "percepció real" dels riscos que comporta consumir-ne, sobretot en el cas de la marihuana o de les begudes alcohòliques, dues drogues vistes en general amb certa condescendència. Per lluitar contra aquesta visió, en l'exposició s'explica que consumir cànnabis pot desencadenar comportaments psicòtics o problemes amb les capacitats d'aprenentatge. Un paper clau en aquesta percepció son els pares, assenyala Maldonado. El catedràtic considera que encara s'ha de treballar molt amb el tema dels riscos de l'alcohol -va posar com a exempleels botellons-, de la mateixa manera com s'ha aconseguit fer amb el tabac, amb uns resultats més que positius.

Segons l'enquesta estatal d'ús de drogues en estudiants d'educació secundària feta el 2010 (Estudes), l'alcohol és la droga més consumida entre els joves. A més, s'ha observat que cada cop són més els joves que reconeixen haver begut amb la finalitat d'emborratxar-se. També s'ha detectat un augment de drogues emergents -cànnabis artificials, bolets al·lucinògens-, els efectes dels quals es desconeixen.

Tabac i alcohol als 13 anys
La mostra se centra precisament en aquesta edat perquè és durant l'adolescència quan els menors solen tenir els primers contactes amb les drogues. Si bé la mitjana d'edat ha disminuït lleugerament, encara cal treballar per fomentar la prevenció. Així, el tabac i l'alcohol es tasta als tretze anys de mitjana; seguit del consum de cànnabis als 14 i 15 anys, i la cocaïna, amfetamines i èxtasi, entre els 15 i 16 anys. "Com més jove s'inicien, pitjors són els efectes", va advertir Maldonado.

Activitats paral·leles
L'exposició s'acompanya amb un programa d'activitats paral·leles dirigides a famílies amb fills adolescents, personal de l'àmbit de la salut, professors i tècnics de prevenció. Destaca per exemple una jornada de formació en prevenció del consum de drogues el 12 de febrer que inclourà una visita guiada, una conferència del doctor Rafale Maldonado i una taula rodona amb experts que treballen a la demarcació de Girona. També s'ha posat a disposició del públic el web www.parlemdedrogues.org amb tota la informació de la mostra. L'objectiu és que un cop feta la visita, els visitants reflexionin sobre com respondre davant les drogues. El programa "Parlem de drogues" de l'Obra Social La Caixa va ser guardonat l'any 2010 amb el Premi Reina Sofia contra les drogues.

Albert Soler
08/02/2013