dissabte, 13 de desembre del 2014

La cardiopatia congènita afecta 3.000 gironins

A la regió sanitària de Girona neixen, a l'any, uns 60 nens amb cardiopatia congènita, una malaltia que afecta 3.022 persones, de les quals 1.600 són menors de setze anys i 2.422 més grans de 16. Les cardiopaties congènites són el resultat de trastorns en l'embriogènesi cardíaca, que es tradueixen en anomalies estructurals del cor i que solen tenir el seu debut clínic en l'edat neonatal i pediàtrica, tot i que també es registren alguns casos en la vida adulta.

Les cardiopaties congènites serà el primer tema del programa divulgatiu sobre les malalties del cor organitzat per l'ICS, l'IAS i l'Idibgi que es posa en marxa avui amb motiu de La Marató. Després de l'acte d'inauguració del programa, que tindrà lloc a les set de la tarda a l'Auditori Josep Irla de la seu de la Generalitat, hi haurà la sessió Cardiopaties congènites en nens i adults, present i futur, en què intervindran el cardiòleg pediàtric Marc Figueras i la cardiòloga Maria Jesús Pérez, tots dos de l'hospital Josep Trueta de Girona.

Dijous a l'auditori es farà una xerrada sobre la mort sobtada, a càrrec dels cardiòlegs Ramon Brugada i Coloma Tirón. En aquest acte, també hi participarà el president de l'associació de malalts del cor Gicor, Tomàs Fajardo. La mort sobtada suposa entre el 12% i el 20% de les morts al territori. El programa consta de conferències, espais orientats al consell preventiu i a promoure la solidaritat de pacients i professionals.

LA XIFRA
60
nens neixen a l'any a la regió sanitària de Girona amb una cardiopatia congènita. Afecta un 0,8% dels nascuts vius.

LA DATA
11.12.14
Xerrada del doctor Ramon Brugada sobre la mort sobtada, que suposa entre el 12 i el 20% de les morts al territori.

Pedalades solidàries a Salt
Divendres, de les vuit del matí a les vuit del vespre, pacients de la unitat de rehabilitació cardíaca de l'hospital Santa Caterina de Salt, pedalaran sobre un cicloergòmetre. I per cada minut pedalant la unitat donarà un euro a La Marató. Des que es va posar en marxa, l'any 2008, 270 persones s'han beneficiat d'aquest programa. Aquell mateix dia, treballadors de l'ICS i de l'IAS podran inscriure's en una pedalada solidària que es farà al vestíbul de l'hospital. I per cada minut pedalat, la unitat de medicina de l'esport de l'IAS farà una donació d'un euro.


Núria Astorch
09/12/14