dijous, 13 de març del 2014

El laboratori clínic regional de Girona deixa el Trueta i es trasllada a Salt

L'Institut d'Assistència Sanitària (IAS) ha publicat al web de Contractació Pública l'anunci de licitació de la redacció del projecte del nou laboratori clínic regional, que s'ubicarà al parc hospitalari Martí i Julià de Salt (Gironès). El projecte es divideix en dos anuncis, un per a la vessant d'enginyeria i l'altre relacionat amb la part d'arquitectura. En total, el pressupost és de 113.277,28 euros, amb IVA inclòs. El procediment de licitació, que segons consta a les bases és "negociat sense publicitat", es va obrir dilluns i el termini de presentació d'ofertes acaba el dia 18, dimarts vinent, el mateix dia de l'obertura de pliques. La durada és de 2 mesos i 15 dies.

Acompanya l'anunci una memòria que resumeix la situació actual i quins són els requisits que haurà de complir aquest nou servei. Els impulsors del projecte detallen que es tracta d'una de les "aliances estratègiques" entre IAS i Trueta per "incrementar l'eficiència i la qualitat dels serveis sanitaris proveïts". "El conveni que dóna forma al laboratori regional és una d'aquestes aliances", detalla el text, que s'han establert en el marc del projecte CIMS. L'objectiu és consolidar i ampliar el laboratori de referència per a tota la regió sanitària.

Actualment, el laboratori clínic regional de Girona està constituït per un laboratori central, situat a l'hospital Josep Trueta de Girona, i un laboratori de resposta ràpida a l'hospital Santa Caterina i a l'hospital de Campdevànol. El laboratori presta els seus serveis a l'assistència primària de tots els centres de l'ICS a Girona, de l'IAS i a les àrees bàsiques que depenen de l'hospital de Campdevànol. També al Trueta i Santa Caterina.

"A més, és el laboratori de referència de la regió sanitària de Girona, per tant, estem parlant del laboratori d'àmbit territorial de Girona", recull el projecte. En els dos últims anys, el laboratori clínic de Girona ha fet més de 10,8 milions de proves. La previsió és que el nou laboratori se situï en una parcel·la de 1.500 metres quadrats a la planta subterrània de l'edifici del sociosanitari, una superfície qualificada com a equipament sanitari pel Pla Especial d'Ordenació Urbanística i Protecció del Patrimoni de l'illa d'equipaments sanitaris de Salt.

Ampliar urgències del Trueta
Fonts de Salut han destacat que es tracta d'un projecte previst des de fa temps però que ara s'ha desencallat arran del projecte CIMS i la gerència compartida entre l'ICS i l'IAS. S'aprofiten dependències buides del parc hospitalari de Salt i, a més, s'utilitzarà l'espai alliberat al Trueta per ampliar les urgències a l'hospital, històricament petites. Per això, consideren que un cop culminat el trasllat millorin les condicions de treball per als professionals d'ambdós serveis i també per als usuaris d'urgències.

El concurs inclou la redacció de l'avantprojecte, del projecte bàsic, el projecte executiu d'instal·lacions i la direcció facultativa de les instal·lacions del nou laboratori. Detallen que la redacció del projecte és una única actuació, però en funció de l'estratègia que se segueixi per a la licitació de les obres, és possible que s'acabin executant en dues fases. L'import estimat del pressupost de les obres és d'1.561.875 euros.

Els treballs de redacció del projecte es portaran a terme conjuntament amb equips de professionals de l'ICS i l'IAS, que participaran en el procés de disseny de l'edifici perquè són els que tindran relació directa amb la utilització del nou equipament. Dotaran el nou laboratori d'un equipament més modern i funcional.

Segons detalla el projecte, el disseny de edifici ha de tenir en compte que ha de ser un equipament modern i funcional que incorporarà les tecnologies més avançades, que ha d'estar integrat dins el seu entorn immediat i ser respectuós amb el medi ambient, que ha de ser un projecte flexible per permetre la construcció per fases i ha de tenir en compte possibilitats de creixement i ampliacions futures. A més, també ha de facilitar la feina dels treballadors i permetre l'ús racional dels recursos humans i ha de suprimir qualsevol barrera arquitectònica facilitant l'accés i mobilitat de l'usuari.


Marina López/ACN
12/03/14