dimecres, 24 de juliol del 2013

Dipsalut garanteix el funcionament de la clínica dental solidària de Girona durant tres anys

Des que es va posar en marxa el servei a l'octubre del 2011, s'han atès 350 persones


El Dipsalut aportarà 114.000 euros per garantir el funcionament de la clínica dental solidària de Girona, situada al Mercat del Lleó de Girona, durant tres anys. Amb aquests diners, es permet pagar les despeses del personal administratiu i auxiliar -els dentistes treballen de manera altruista- i també la compra de part del material. Des que es va posar en marxa la clínica, a l'octubre de 2011, s'han atès 350 persones amb dificultats econòmiques, totes derivades per Serveis Socials. En total s'han fet 2.259 visites. Els tractaments més freqüents han estat els empastes de càries (927), seguides de les pròtesis (309), les higienes (147) i les endodòncies (102).

El projecte 'Somriures Solidaris' és una iniciativa de l'associació Dentistes Solidaris que va arrencar a l'octubre del 2011. Consisteix en donar atenció odontològica a persones de les comarques gironines en situació de pobresa. A banda de prevenir, detectar i tractar les malalties bucodentals entre la població més desfavorida, també busca promoure bons hàbits en salut bucodental.

Per aconseguir-ho, dentistes de l'associació ofereixen de forma altruista serveis odontològics bàsics com reparació de càries, higienes dentals o col·locació de pròtesis. Els pacients sempre han d'estar derivats pels Serveis Socials de la demarcació de Girona, que s'encarreguen de filtrar quines persones, per la seva situació socioeconòmica, necessiten l'atenció odontològica que es presta a la clínica solidària. Després, els usuaris han de passar una primera revisió amb el dentista del seu CAP o ABS de referència, que determina els tractaments que caldria realitzar al pacient.

Entre els requisits marcats per poder accedir al servei, hi ha que la persona no sigui consumidora de cap droga i que assumeixi el compromís de mantenir uns bons hàbits d'higiene bucodental durant i després del tractament.

Amb l'aportació econòmica del Dipsalut, es garanteix el funcionament del projecte aquest 2013 i fins el 2015. L'organisme autònom de la Diputació de Girona col·laborarà econòmicament amb aquest projecte amb 113.953,27 euros.

El perfil dels atesos
El perfil dels pacients atesos fins el moment han estat, majoritàriament, persones d'entre 30 i 60 anys (76%), seguits pels menors de 20 anys, que han suposat un 5,4% i només tres pacients tenien més de 80 anys. Pel que fa al gènere de la població atesa, un 54 % han estat dones i un 46% homes.

En relació a la residència, la meitat d'ells viuen al Gironès (50%) i l'altra meitat es reparteix pel territori de la manera següent: un 16 % són de la comarca de La Selva, un 12,8% del Baix Empordà, un 7,1% de l'Alt Empordà, un 4,5 % del Pla de l'Estany, un 2% de la Garrotxa i el Ripollès i un pacient de la comarca de la Cerdanya.

Des que es va posar en marxa la clínica, a l'octubre de 2011, s'han atès 350 persones, totes derivades per Serveis Socials. En total s'han fet 2.259 visites. Els tractaments més freqüents han estat els empastes de càries (927), seguides de les pròtesis (309), les higienes (147) i les endodòncies (102).


ACN
24/07/13