divendres, 3 de juliol del 2015

Creu Roja ajuda 750 infants aquest estiu pel tancament dels menjadors escolars

L'entitat reparteix targetes de prepagament per comprar menjar a 550 nens gironins i dóna ajudes directes per a 200 més

El tancament dels menjadors escolars degut a les vacances d’estiu porta Creu Roja a activar un sistema de targetes de prepagament, carregades amb diners per comprar productes frescos i bàsics, amb el qual vol suplir les mancances alimentàries dels fills de famílies sense recursos. Aquests mesos de juliol i agost, l’entitat humanitària ha assignat targetes a 455 famílies de les comarques de Girona, cosa que permetrà cobrir les necessitats de 550 infants.

La xifra de menors que aquest estiu rebran ajuda econòmica de Creu Roja de Girona augmenta fins a 750, ja que l’organització també dóna suport específic a famílies amb nens que tenen necessitats alimentàries especials –ja sigui per l’edat o, per exemple, perquè tenen problemes d’intolerància–.

Amb beques durant el curs
En general, els 750 menors beneficiats coincideixen amb els que, durant el curs escolar, reben beques per al servei de menjador i pertanyen a famílies que participen en algun projectes social de l’entitat.

Després de l’experiència pilot de l’estiu passat, que s’ha estès a d’altres vacances escolars com les de Nadal, aquest estiu el programa de targetes de prepagament de Creu Roja està plenament consolidat. El cost de les targetes per a dos mesos és de 83.000 euros i el projecte es duu a terme en col·laboració amb l’organisme de Salut de la Diputació de Girona (Dipsalut) i d’altres entitats. L’ús de les targetes garanteix l’anonimat i es restringeix a la compra d’alimentació al supermercat. Segons expliquen els seus responsables, l’experiència demostra que els seus destinataris –que sovint també són usuaris dels centres de distribució d’aliments– en fan un ús adequat.

La directora d’Intervenció Social de l’entitat humanitària a Girona, Merche Sánchez, va remarcar l’augment del nombre de beneficiaris de les targetes de prepagament, que la segona meitat del 2014 van ser 270 famílies mentre que aquest juliol ja són 455.

Alhora, la responsable de Creu Roja va assenyalar que també aporten més de 9.000 euros per a la compra directa de menjar a famílies amb nens petits o amb necessitats alimentàries molt específiques, que són de difícil cobertura mitjançant les targetes. Sánchez va explicar que les ajudes es reparteixen per tot el territori gironí, tot i que predominen en municipis de més població –com ara Girona o Figueres–.

A les actuacions de l’entitat s’hi afegeixen iniciatives concretes d’ajuntaments com el de Palamós que, d’acord amb Creu Roja, dóna resposta a mig centenar d’infants més. El de Girona i el Consorci d’Acció Social de la Garrotxa també contribueixen en la campanya d’estiu de l’organització humanitària.

Coordinats amb Serveis socials
Sánchez va valorar molt positivament el treball previ amb les famílies que s’ha realitzat abans de posar en marxa l’actual campanya d’estiu de targetes de prepagament per a aliments. Per la directora d’Intervenció social de Creu Roja, la diferència amb l’any passat és que «estem donant una resposta molt més integral a les famílies, hem aprofundit en el treball amb els serveis socials i la resta de recursos del territori –un fet possible gràcies a la implicació de Dipsalut– i hem reforçat els espais d’atenció», mentre que el 2014 van posar en marxa el programa amb més precipitació i poc temps per treballar conjuntament amb els centres educatius.

Pili Turon
02/07/2015