dijous, 6 de setembre del 2012

Sis punt d'IVA per no portar gluten


Els dos punts que acaba de pujar l'IVA del pa sense gluten ha portat els celíacs a reclamar per enèsima vegada que el seu pa sigui tan bàsic a Hisenda com el pa de blat, aquest altre que no poden prendre sense que emmalalteixin. Els celíacs, el sistema digestiu dels quals no tolera el gluten present en uns quants cereals, sobretot en el blat, paguen pel seu pa el 10 per cent d'impost -fins ara en pagaven el 8 per cent- i fa anys que estan reclamant a les autoritats tributàries que considerin aquest aliment com l'altre pa, l'anomenat pa comú, que des del punt de vista dels impostos no és sinó el de blat. Tots els altres són pans especials legalment i no són considerats un producte de "primera necessitat i consum generar. Per això, el pa de blat és l'únic que pot ser carregat amb un IVA reduït del 4 per cent. 

"Però per a nosaltres, el pa sense gluten sí que és un producte de primera necessitat, no un pa especial a què pots optar o no. Només podem menjar sense gluten", argumenta la gerent de la Federació d'Associacions de Celíacs d'Espanya (FACE), Marta Teruel. Periòdicament, els celíacs denuncien Hisenda per la discriminació. També porten la seva reclamació al Defensor o Defensora del Poble. I la resposta sempre és la mateixa. Pa, pa, el de blat. És el que es reconeix aquí i a Europa. 

El drama és que no només és difícil fer la compra sense gluten perquè costa trobar aliments segurs al súper de la cantonada —el celíacs sempre van amb les seves llistes de certificats i mirant la lletra petita de cada aliment perquè els rastres de gluten apareixen als aliments més insospitats—. El problema més gran és el preu, perquè els macarrons, les magdalenes o els entrepans sense gluten poden costar un 500 per cent més que sense aquest requisit. Així, per exemple, una barra de pa sense gluten costa un 523 per cent més que una de blat; uns macarrons, 441,8 per cent més; les magdalenes, 526 per cent més; el pernil dolç, 126 per cent més. I la llista continua en aquesta línia. 

"La cistella de la compra d'una família amb algun dels seus membres celíac costa un 259,73 per cent més que una que no l'hagi de seguir, cosa que suposa un mínim de 1.525,18 euros més a l’any, asseguren a la federació de celíacs. Així que el fet que el seu pa sigui un tipus especial i per aquest motiu hagin de pagar el 10% d'IVA, en lloc del 4% que paguen els altres, els té disgustats. 

Segons la resposta d'Hisenda a la reclamació que van fer l'any passat les associacions de celíacs andaluses, no hi ha manera de tenir-los en consideració. I a més opinen en la seva resposta que la reducció dels tipus impositius és una mesura molt ineficaç per abaixar el preu dels productes. 

Així que els celíacs continuen intentant-ho. Han escrit a les comissions de petició del Senat i el Congrés i han posat en coneixement de les principals organitzacions de consumidors "aquesta situació injusta". La intolerància al gluten -present al blat, l'ordi, el sègol i probablement la civada- provoca en les persones que tenen aquesta predisposició genètica una reacció inflamatòria a la mucosa intestinal. Això els impedeix una cor-recta absorció de nutrients i els causa una llarga llista de problemes intestinals (vòmits, diarrees, dolor...). 

Es calcula que a Europa la pateix l’1 per cent de la població, sobretot dones (són el doble que els homes malalts). És una malaltia permanent, no millora ni es cura, i el seu tractament consisteix a seguir una dieta estricta sense gluten durant tota la vida.

Ana Macpherson
04/09/2012
La Vanguardia