dijous, 21 de juliol del 2016

Espanya és el país de la UE amb més contagis del VIH

El nombre d’infeccions ha augmentat un 12% des del 2005

Espanya és el país de la UE on més infeccions pel virus de la sida (VIH) es van produir el 2015, i el tercer del continent europeu després de Rússia i Ucraïna. El nombre de contagis ha augmentat una mitjana d’un 1,5% anual en els últims 10 anys, en passar dels 2.000 nous casos el 2005 als 2.350 una dècada més tard, mentre que el nombre de persones que viu amb el VIH ascendeix als 130.330, davant els 126.520 de fa deu anys.

Aquest és el panorama que dibuixa l’estudi Càrrega global de M, coordinat per l’ Institut per al Mesurament i Avaluació de la Salut (IHME, en anglès) de la Universitat de Washington a Seattle ( EUA), i que ahir va ser publicat per la revista The Lancet coincidint amb la 21 Conferència Internacional de Sida que se celebra a Durban ( Sud-àfrica).

Les dades d’ Espanya destaquen encara més quan, segons l’estudi, les noves infeccions pel VIH s’han reduït al món un 0,7% a l’any durant aquesta última dècada, un percentatge, tot i això, molt baix i que mostra que la lluita contra la sida s’ha estancat: entre el 1997 i el 2005 la caiguda va ser del 2,7% anual. Espanya, assenyala l’informe, forma part del grup de 74 països –entre ells, Egipte, el Pakistan, Kènia, les Filipines, Cambodja, Mèxic i Rússia– on els contagis han augmentat.

Com s’explica aquest augment d’infeccions? Josep María Haro Abad, director d’ Investigació del parc sanitari Sant Joan de Déu i un dels investigadors que ha participat en l’estudi, indica que la causa d’aquest increment cal buscar-la en la “banalització” de la infecció. “Sabem que s’ha relaxat la prevenció en les relacions sexuals amb aquella falsa confiança en què gràcies als tractaments s’ha aconseguit convertir la sida en una malaltia crònica, una cosa que no és així”, indica aquest investigador del Centre d’ Investigació Biomèdica en Xarxa. La cobertura de la teràpia amb antiretrovirals a Espanya estàs molt per sobre de la mitjana mundial –que se situa en el 41 % – i assoleix un 66 % dels espanyols afectats. Això ha permès reduir la moralitat dels 1.490 persones el 2005 a 820 una dècada després.

Associacions de lluita contra la sida, per la seva part, no han deixat d’advertir en els últims anys que la falta de pressupost estava fent efecte en aquesta batalla contra el VIH. Les campanyes de prevenció han desaparegut, així com les destinades a conscienciar la població de la necessitat de realitzar-se la prova de la sida: es calcula que una quarta part de les persones infectades pel VIH no saben que ho estan i “són responsables de més del 50% de les noves infeccions que es produeixen”, explica Haro.

Però Espanya no destina prou diners al seu territori per lluitar contra la sida i menys encara fora. Des del 2011, el Govern espanyol no aporta ni un euro al Fons Global. Aquesta entitat necessita més diners per aconseguir la meta global d’eliminar la pandèmia el 2030. Una meta que es veu cada dia més llunyana d’acord amb el repunt de nous contagis: el 2015 es van produir al voltant de 2,5 milions de noves infeccions pel VIH, només atenuat per la lleugera reducció de la mortalitat (d’1,8 milions el 2005 a 1,2 milions el 2015).

L’exdirector executiu fundador d’ ONUSIDA, Peter Piot, ha avisat que l’epidèmia de la sida “no ha acabat” i que continua sent una de les amenaces més importants per a la salut pública. “L’elevada taxa d’infeccions pel VIH representa un fracàs col·lectiu que s’ha d’abordar a través de la prevenció i la intensificació de les inversions en investigació”, va afegir.

Celeste López
20/07/2016