diumenge, 3 de novembre del 2013

Investiguen per evitar efectes secundaris de la quimioteràpia

Es tracta de càpsules intel·ligents enfilades que alberguen la medicació antitumoral en el seu interior

La quimioteràpia podria no tenir efectes secundaris en introduir el fàrmac antitumoral en una càpsula intel·ligent capaç de reconèixer a les cèl·lules tumorals i obrir-se només quan arriba a una d'elles, segons un estudi de Romen Castell, del Centre d'Investigacions Biomèdiques de Canàries.

El doctor en Química per la Universitat de la Llacuna explica en una entrevista a Efe el resultat de la investigació en la qual constata que amb l'ús d'aquesta càpsula, la quimioteràpia serà més efectiva i evita el patiment dels efectes secundaris que ocasiona, com caiguda de cabell, nàusees i baixada de defenses.

Es tracta de càpsules intel·ligents enfilades que alberguen la medicació antitumoral en el seu interior i que poden distingir les cèl·lules canceroses de les normals i, d'aquesta manera, acabar amb el càncer sense afectar la resta de l'organisme.

Segons assenyala l'investigador, l'estudi està en una fase inicial i serà provat en cèl·lules tumorals i posteriorment amb ratolins, la fabricació d'aquestes càpsules és una cosa "molt innovador" dins de la química.

Fins al moment, detalla, s'utilitzen les càpsules moleculars, que es desfan dins del pacient i fan que la quimioterapida que porta al seu interior no distingeixi les cèl·lules canceroses de les normals.

L'avanç que incorpora Romen Carrillo es basa en la manera d'acoblar les càpsules en què s'alberga la medicació que s'uneixen a través del denominat enllaç mecànic, en el qual unes de les molècules s'entrellacen a les altres igual que els fils d'un teixit s'embasten per formar una peça.

Afegeix que aquesta nova manera d'unir la càpsula permet no només dirigir-la per l'interior de l'organisme cap al tumor, sinó que una vegada que arriba a ell, la càpsula s'obre després desenhebrarse, alliberant el fàrmac.

El científic, que està començant a construir les càpsules, insisteix que l'avantatge de la seva investigació és que es podrà subministrar el fàrmac únicament allà on es necessita, deixant intactes les cèl·lules normals.

"Amb aquest mètode esperem aconseguir no només un major percentatge de curacions, sinó també que amb prou feines hi hagi efectes secundaris a la quimioteràpia, despullant així de la connotació negativa que té", assevera.

Aquest avanç, continua, evitarà el sofriment al pacient durant el tractament i, a més, millorarà la seva qualitat de vida i ànim, el que pot ajudar a suportar la malaltia.

Així mateix , com el fàrmac es dirigeix a les cèl·lules malignes i no es malgasta en cèl·lules sanes es podrà utilitzar una dosi menor de medicació per pacient, el que ajudarà a reduir els cost de la sanitat pública, afegeix.

EFE
01/11/13