dimecres, 13 d’abril del 2016

El Papa s'obre als divorciats tornats a casar però rebutja el matrimoni gai

Francesc demana respecte per als homosexuals però diu que només la unió entre un home i una dona compleix una «funció social plena»

El papa Francesc ha cridat els sacerdots a evitar posicions rígides davant les situacions familiars «irregulars», com els divorciats que s'han tornat a casar. Per això, ha donat suport a la seva readmissió als sagraments a través d'un procés d'acompanyament. Pel que fa als homosexuals, Francesc demana que se'ls respecti i no se'ls discrimini, però deixa clar que les seves unions no poden ser considerades «matrimoni», ja que només la unió entre un home i una dona pot complir «una funció social plena».

En l'exhortació Amoris Laetitia (L'alegria en l'amor), publicada ahir, el Papa indica que ha de ser, en cada cas, el capellà el que identifiqui quines «situacions irregulars» es donen, i que pugui guiar ell mateix la seva readmissió en els sagraments. «A les persones divorciades que viuen en una nova unió és important fer-los sentir que són part de l'Església, que no estan excomulgades i que no són tractades com a tals», assenyala Francesc, que anima a promoure la seva participació en la vida comunitària.

Dins d'Amoris Laeitita, el Papa també demana respecte per als homosexuals. «Tota persona, independentment de la seva tendència sexual, ha de ser respectada en la seva dignitat i acollida amb respecte, i s'ha de procurar evitar tot signe de discriminació injusta i particularment qualsevol forma d'agressió i violència», assenyala. Tot i això, deixa clar que la unió entre aquestes persones no pot ser considerada un matrimoni, ja que «només la unió exclusiva i indissoluble entre un home i una dona compleix una funció social plena», ja que es tracta d'un «compromís estable i que fa possible la fecunditat». I afegeix: «Hem de reconèixer la gran varietat de situacions familiars que poden brindar certa estabilitat, però les unions de fet o entre persones d'un mateix sexe no poden equiparar-se sense més al matrimoni».

Segueix el rebuig a l'avortament
De la mateixa manera, el Papa defensa una educació que no sigui obsessiva en el control dels fills i alerta dels greus perjudicis que comporten les drogues o el joc en els nuclis familiars. En aquest sentit, el Papa també ha defensat el valor de la vida humana i ha rebutjat frontalment pràctiques com l'avortament o l'eutanàsia, alhora que ha recordat al personal sanitari l'obligació moral d'exercir l'objecció de consciència.

EFE/DDG
11/04/2016
Diari de Girona