divendres, 28 de febrer del 2014

Nous avenços contra el càncer

Joan Massagué
La ciència mèdica ha fet un important pas en la lluita contra la metàstasi, la temuda paraula que explica la causa de la majoria de morts per càncer. Un científic barceloní, Joan Massagué, que fa més de deu anys que investiga com combatre-la, ha aconseguit descobrir un dels principals mecanismes pel qual les cèl·lules canceroses d’un tumor primari s’estenen i fan malbé òrgans vitals del cos. A partir d’aquesta troballa, Massagué i el seu equip han començat a treballar en anticossos que impedeixin la progressió d’aquest procés.

Com succeeix en les primeres fases de tota investigació científica, cal ser molt prudents per no crear falses expectatives. Tot està encara en fases molt primàries. El mateix Massagué, que aviat començarà a experimentar en ratolins, reconeix que l’èxit no està assegurat. Però no es pot ocultar que ofereix un enorme horitzó d’esperança pels afectats per aquesta malaltia, sobre la base de la creació de fàrmacs específics contra les metàstasis. Arribar fins aquest punt, tanmateix, requereix encara moltes més experimentacions i comprovacions mèdiques, clíniques i farmacèutiques que poden trigar força temps en fer-se.

La decisió estratègica de Massagué de dirigir les seves investigacions més enllà dels tumors primaris i centrar-se en la primera causa de mort dels malalts de càncer és la clau del seu descobriment. Aquest científic, llicenciat en Farmàcia i doctor en Bioquímica per la Universitat de Barcelona, ha desenvolupat la major part de la seva trajectòria científica als Estats Units i ha realitzat les esmentades investigacions al seu laboratori del centre Memorial Sloan Kettering de Nova York, càrrec que compatibilitza amb l’assessorament científic de l’Institut de Recerca Biomèdica de Barcelona.

Combatre el càncer és un dels grans reptes de la humanitat, ja que malgrat els avenços mèdics la progressió d’aquesta malaltia no deixa d’augmentar. Segons les últimes dades conegudes, el nombre de casos de càncer diagnosticats al món es va elevar a 14,1 milions el 2012, la qual cosa suposa un augment de l’11% respecte als 12,7 milions de l’any 2008.

El treball de Massagué és un exemple més –en aquest cas molt proper a nosaltres– que dia rere dia, amb un esforç constant, es lluita contra el càncer amb tots els mitjans possibles. Si gràcies al seu descobriment s’aconseguís posar fre a les metàstasis, la taxa de mortalitat d’aquesta malaltia es reduiria dràsticament a tot el món, fet que explica la gran expectació que susciten les investigacions d’aquest científic.


La Vanguardia
28/02/14