dissabte, 18 d’abril del 2015

Una nova tècnica millora un 70% la recuperació de l’ictus

El nou tractament s’aplica només en hospitals terciaris

Un vas sanguini, que estava taponat, ara en circulació un cop introduït el catèter i extret el trombe. / DEPARTAMENT DE SALUT
L’ictus -malaltia aguda ocasionada per una alteració de la sang al cervell- és la primera causa de discapacitat mèdica en adults. I és una malaltia que té un impacte social molt gran. És per això que els professionals han qualificat de “revolucionària” la nova tècnica per tractar l’ictus isquèmic que han desenvolupat quatre hospitals catalans.

L’innovador tractament consisteix a extreure els trombes cerebrals mitjançant un catèter d’última tecnologia introduït per les artèries fins a arribar a l’àrea del cervell danyada on s’allibera una malla que atrapa el trombe i s’extreu mitjançant aspiració.

Aquesta nova tècnica augmenta fins a un 70% la recuperació dels pacients. Així ho demostren els resultats de l’estudi Revascat, que han elaborat quatre hospitals catalans -la Vall d’Hebron, el Clínic, Bellvitge i Germans Trias- i que ahir es va publicar a la revista New England. L’assaig clínic, en què van participar més de 200 persones, també ha demostrat que amb aquest nou tractament els pacients multipliquen per quatre les possibilitats de tenir més autonomia en les activitats de la vida quotidiana. Tenint en compte la seva incidència -més de 15.000 persones tenen un ictus cada any a Catalunya-, el coordinador de l’estudi, Antoni Dávalos, assegura: “No som davant d’un avenç, sinó d’una autèntica revolució”. “Feia més de 15 anys que no hi havia cap novetat en el tractament de l’ictus. Som davant d’una nova era”, afegeix Dávalos, que també és director de l’àrea de neurociències de l’Hospital Germans Trias.

Reorganització del Codi Ictus
A Catalunya, l’ictus és la primera causa de mort entre les dones i la tercera entre els homes. El tractament precoç és bàsic per a la recuperació del pacient i per minimitzar-ne les seqüeles. Els ictus isquèmics, en què una artèria del cervell s’obstrueix per un trombe, són els més comuns (85%). En el 15% restant, la causa de l’ictus és una hemorràgia cerebral. Fins fa poc, l’únic tractament eficaç per tractar l’ictus isquèmic era la trombòlisi endovenosa però tenia una eficàcia molt limitada en els ictus més greus, i el pronòstic de recuperació d’aquests malalts era de menys del 25%, cosa que amb la nova tècnica no passa.

El nou tractament, molt complex perquè s’ha d’arribar a àrees molt delicades del cervell i introduir un catèter des de l’artèria femoral, només es du a terme en els grans hospitals terciaris i només el fan metges experts. És per això que caldrà una reorganització del Codi Ictus perquè els malalts que ho requereixin “puguin arribar en temps rècord als centres especialitzats”, va explicar Miquel Gallofré, responsable del Pla Director de la Malaltia Vascular Cerebral.

Vall d’Hebron: habitacions individuals per a mares
L’Hospital de la Vall d’Hebron tindrà a partir del mes de maig habitacions individuals per a totes les dones que donin a llum en aquest centre, que va arribar a tenir fins a quatre parteres en un mateixa habitació als anys 90. Aquesta és una de les novetats del projecte de reorganització de l’hospital que ahir va presentar el seu gerent, Vicenç Martínez Ibáñez, i la nova directora assistencial, Ana Ochoa. Una altra de les millores que s’han implantat és la programació d’hores en la dispensació de fàrmacs a l’hospital, la qual cosa els malalts agraeixen, segons han assegurat els dos responsables.

Lara Bonilla
18/04/2015