dimecres, 28 de novembre del 2012

El Trueta participa en un estudi sobre càncer de pulmó en dones

En els darrers anys s'ha detectat un increment de la incidència d'aquesta malaltia, sobretot per tabaquisme.


Un total de 2.060 dones tractades de càncer de pulmó a 38 hospitals espanyols, entre ells el Josep Trueta de Girona, han quedat registrades a la primera base de dades World07, que constitueix el primer estudi epidemiològic prospectiu de dones amb aquesta patologia al món. L'estudi l'està portant a terme l'associació per a la Investigació del Càncer de Pulmó en Dones (ICAPEM) després de constatar un increment de la incidència de càncer de pulmó en dones, fonamentalment conseqüència del tabaquisme.

Segons va informar l'ICAPEM, el càncer de pulmó en dones és ja un problema sanitari a Espanya per l'increment en la seva incidència els últims anys i amb característiques biològiques diferents al de l'home. Segons els impulsors de l'estudi, el càncer de pulmó en dones està augmentant la seva incidència "de forma preocupant als països més desenvolupats, a Europa i també a Espanya, adquirint ja proporcions epidèmiques". La incidència estimada de càncer de pulmó a Espanya per a l'any 2012 és de 24.500 casos (19.300 homes i 5.200 dones). Encara que globalment a Espanya ha disminuït la mortalitat per càncer en dones al voltant de l'1,1 % anual, la mortalitat a causa del càncer de pulmó ha pujat entorn del 2 % anual des de mitjan els anys 90 i és ja la tercera causa més freqüent de mort per càncer a Espanya després del càncer de mama i còlon.

L'increment de tabaquisme en les dones joves i adolescents és la principal causa de l'augment en les dones de càncers de pulmó, una malaltia que té una diferent biologia, història natural i resultats als tractaments entre homes i dones, amb un millor pronòstic per a les dones. Segons els especialistes, en dones la susceptibilitat als carcinògens del tabac és més gran, els casos es diagnostiquen en edats més primerenques i en estadis més precoços.

L'estudi/base de dades World07 es va posar en marxa en l'any 2007 i la inscripció de dones amb càncer de pulmó ha finalitzat aquest mes de novembre. L'objectiu és conèixer les característiques epidemiològiques, clíniques i l'evolució de dones espanyoles amb càncer de pulmó i comparar-les amb les dels homes a través de les dades recollides en aquesta base de dades prospectiva, epidemiològica i multicèntrica, que recull informació demogràfica, hàbits, característiques clíniques, histològiques i moleculars, tractaments i pronòstic de pacients diagnosticades i que han rebut atenció sanitària a 38 hospitals d'Espanya.


EFE/DDG
27/11/2012
Diari de Girona