divendres, 15 d’agost del 2014

El Vaticà s'indigna

L'Església demana a l'islam que condemni el terror dels gihadistes a l'Iraq

Les brutals pràctiques gihadistes de l'autoanomenat Estat Islàmic (EI) a l'Iraq i Síria comença a alarmar les màximes autoritats religioses del mateix islam sunnita i d'altres religions.
Reuters Yazidis iraquians a la falda de la muntanya Sinjar fugint cap a Síria de les envestides gihadistes _ Rodi Said/Reuters

La primera condemna partir, ahir al matí, del Vaticà. "La dramàtica situació dels cristians, dels yazidis i de les altres comunitats religioses i ètniques numèricament minoritàries a l'Iraq exigeix una presa de posició clara i valenta per part dels responsables religiosos, fins i tot musulmans", va subratllar en un comunicat el Consell Pontifici per al Diàleg Interreligiós, reclamant una condemna unànime de "la massacre de persones pel sol motiu de la seva professió religiosa" i de "la pràctica execrable de la decapitació, la crucifixió i de penjar els cadàvers a la places públiques".

Poques hores després, el gran muftí Xawki Al.lam, la màxima autoritat islàmica d'Egipte, va condemnar els gihadistes de l'EI com un "grup sagnant i extremista que posa en perill l'islam i als musulmans, entelant la seva imatge, vessant sang i fomentant la corrupció ". L'Església catòlica, com a poder sobirà, és l'única capaç d'exercir la seva influència diplomàtica, perquè cap de les diverses esglésies ortodoxes compta amb una base estatal. En l'horrible conflicte armat de l'Iraq, Joan Pau II va advocar sempre a favor de la pau i es va oposar amb fermesa al bel·licisme del president George W. Bush, tractant en va de visitar Ur, pàtria del patriarca Abraham, a l'antiga Mesopotàmia.

La diplomàcia vaticana, cauta i subtil, s'esforça a mantenir la seva independència, protegir les minories cristianes, prosseguir la seva tasca ecumènica amb les esglésies ortodoxes, mantenir l'imprescindible i difícil diàleg amb l'islam. Però, més enllà de les seves bones intencions, les minories cristianes de l'Orient Mitjà, i ara sobretot les de l'Iraq, estan més desemparades, abocades a l'exili. Com ha passat en altres èpoques, els cristians, vinculats per la seva creença a Occident i per la seva comunió cultural amb l'Orient musulmà, han patit les batzegades de la història.

El Consell Pontifici per al Diàleg Interreligiós del Vaticà deplora que des d'un temps alguns dels seus interlocutors musulmans s'expressin amb ambigüitat o guardin un cert silenci davant d'aquests fets. "Tots -afirma en el comunicat de ahir- han de ser unànimes en la condemna d'aquests crims, i si no ho fan posen en dubte la credibilitat del diàleg interreligiós".

El Vaticà no s'havia compromès mai moralment tant en la terrorífica situació de l'Orient Mitjà, que elimina les minories religioses. De fet, les brutals pràctiques dels gihadistes han despertat més indignació a Occident que als països de l'Orient Mitjà. A excepció de Síria, que ha acollit mil famílies iraquianes espantades pels gihadistes a la província fronterera de Hassaka, o del Líban, molt sensibilitzat per l'èxode dels cristians que s'han refugiat en el seu sòl, els estats àrabs no han demostrat gran interès per aquest drama humà que afecta, sobretot, a les minories.

D'altra banda, a Bagdad, segueix el caòtic pols polític. Nuri Al Maliki es resisteix a acceptar la decisió del president de la república de designar Haidar el Abadi com a nou primer ministre d'un govern d'unitat nacional, i adverteix a les forces armades que es mantinguin al marge de la crisi política... I mentre Al Maliki es resisteix, arriben de tot el món felicitacions pel nou primer ministre.

El president dels EUA, Barack Obama, que des de fa temps considera a Al-Maliki com un obstacle per a la reconciliació dels iraquians, insisteix que la designació del Abadi és "un prometedor pas cap endavant en aquests dies difícils en els que no hi ha una solució militar nord-americana, sinó tan sols una acció governamental iraquiana per combatre els gihadistes ".

Iran, que des de la derrota del règim baasista de Saddam predominantment suní- ha guanyat una gran influència en el nou poder xiïta de Bagdad, s'ha congratulat de manera molt significativa per l'encàrrec fet a l'Abadi, corroborant la caiguda en desgràcia de la seva antic protegit, Al-Maliki. En el seu comunicat, Teheran apel.la tots els grups iraquians a la unitat a fi de preservar l'interès nacional davant totes les amenaces.

Massud Barzani, que dirigeix la regió autònoma del Kurdistan, va agrair al president persa, Hassan Rohani, la seva ajuda humanitària a la població kurda, víctima de les hordes gihadistes.

EUA segueix a més de atacar des de l'aire als gihadistes la seva ajuda humanitària, juntament amb Gran Bretanya, llançant des d'avions tones d'aliments, medicaments, i ampolles d'aigua als yazidis.

Tomás Alcoverro
13/08/14