dijous, 26 d’abril del 2012

L'artrosi té un alt component genètic


Uns 1.300 experts de tot el món es reuneixen aquests dies a Barcelona per analitzar les noves propostes de tractaments de l'artrosi que estan sorgint a partir de les investigacions que apunten a l'important component genètic de la malaltia. 

"Ja comença a estar desfasada la visió que l'única causa és mecànica; l'artrosi no és només producte del desgast, sinó que té un component genètic i aquest nou paradigma obre les portes a noves dianes terapèutiques", ha explicat aquest dimecres el reumatòleg Francisco Blanco, l'Institut de Recerca Biomèdica de la Corunya (INIBIC). 

Blanco és un dels coordinadors del Congrés Mundial de Artrosi, organitzat per la Societat Internacional d'Investigació en Osteoartritis (OARSI, sigles en anglès) i la Societat Espanyola de Reumatologia i les primeres reunions comencen avui a Barcelona, encara que el gruix de conferències se celebraran entre demà 26 i el 29 d'abril. 

Durant aquests dies es presentaran les principals novetats en la investigació sobre l'artrosi, una inflamació crònica, de moment sense curació total, que afecta uns 5 milions de persones a Espanya. 

L'artrosi es pot donar en diferents parts del cos, com l'esquena, el maluc o el genoll, i si no s'aconsegueix frenar la seva evolució pot portar a invalidar completament les articulacions. 

Encara que històricament s'ha considerat una malaltia produïda pel desgast mecànic de les articulacions, les últimes investigacions demostren que hi ha persones que tenen una predisposició genètica a desenvolupar la malaltia. 

"Els experts treballen en la hipòtesi que l'artrosi és una combinació de factors d'edat, ambientals-obesitat o excés d'exercici físic-i genètics, així que si una persona té 60 anys, fa maratons i té predisposició genètica segurament tindrà artrosi" , ha explicat avui en conferència de premsa la presidenta de l'OARSI, Linda Sandell. 

Tenint en compte el component genètic de la malaltia, els investigadors busquen ara vies per detectar la malaltia precoçment. En aquesta línia, un de les investigacions que es presenten és el projecte proteoma humà, un estudi internacional en què participen investigadors de l'Institut de Salut Carles III i que busca identificar i aïllar les proteïnes que degeneren l'articulació. 

L'objectiu d'aquesta recerca és poder fer servir sondes genètiques que bloquejarien les síntesis de les proteïnes responsables de la degradació l'articulació i que es podrien punxar en el cartílag com si fos una infiltració. 

Al Congrés es presenta també en primícia mundial un estudi, en què han participat 32 centres hospitalaris espanyols, que ha demostrat l'eficàcia d'un test de l'ADN amb mostres de saliva que és capaç de determinar en els primers estadis a quin ritme evolucionarà 01:00 artrosi de genoll. 

La investigació, impulsada per la farmacèutica catalana Bioibérica Farma i per la biotecnològica basca Progenika, xifra el component genètic de l'artrosi de genoll, que se situa en un 70 per cent, de manera que el 30 per cent restant s'atribueix a factors ambientals, com envelliment, excés d'esport o obesitat. 

Sobre una mostra de 300 pacients amb artrosi de genoll controlats al llarg de vuit anys, els investigadors del projecte, denominat Arthrosischip, han trobat variacions genètiques diferents entre un grup de malalts que van empitjorar ràpidament i van requerir de pròtesis als tres anys del diagnòstic, i un segon grup en què el procés degeneratiu va ser més lent i no van necessitar un implant almenys abans dels vuit anys. 

Els resultats de l'estudi han demostrat que el test té una fiabilitat superior al 75 per cent i que la majoria de pacients tenen una evolució lenta de l'artrosi de genoll. Aquest test, que pot estar en el mercat en un any, només s'indica per artrosi de genoll, encara que la intenció és adaptar-lo a un altre tipus d'artrosi. 

Segons les dades de la Societat Espanyola de Reumatologia, el 43 per cent de la població espanyola pateix artrosi-el percentatge inclou els malalts que ja noten els símptomes i els que encara no-, amb una gran incidència en les dones, ja que en aquest segment la proporció s'eleva al 52,3 per cent. 

Agència Efe 
25/04/ 2012 
La Vanguardia