dimarts, 16 de setembre del 2014

Si t’atipes de sucre, no pots tenir criteri

Pilar Benítez, economista ha creat un mètode perquè les dones se sentin radiants
Tinc 50 anys: la culminació d’una època i el principi d’una altra. Barcelonina, quatre fills. Llicenciada en Economia i MBA, m’he format en nutrició energètica. Els ciutadans hem d’iniciar canvis. El budisme m’ha donat recursos per aprofundir en el meu interior.

Vostè va fer un gir a la seva vida.
La Laura, una de les meves filles, va morir amb un anyet. Això em va ensenyar que la mort és a quatre passes, que cal viure el dia a dia i dir als que t’estimes que els estimes i aprendre a enfocar la part positiva de cada situació.

Una bona filosofia.
Qualsevol de les persones que t’estimes es pot morir demà. Comprendre-ho em va donar força per prendre decisions personals difícils. Si no aprens a viure intensament el present, tot s’escapa molt ràpid. A velocitats supersòniques. Arran d’un problema de salut que vaig solucionar amb la medicina natural vaig decidir aprendre’n, conèixer quins recursos ofereix la naturalesa i quins hi ha dins nostre que ens ajuden a estar més bé. L’alimentació és fonamental: menjar malament ens resta molta energia. Un altre recurs important és l’autoconeixement.

Amb els anys ha creat un manual i un web de salut específic per a dones.
M’he adonat que les dones solem portar massa càrrega sobre l’esquena. Hi ha un munt de dones joves cansadíssimes i estressades. Jo treballava en un centre de medicina integrativa ajudant la gent a fer el canvi d’hàbits, i hi vaig veure clarament on ens encallem.

I on ens encallem?
En les qüestions pràctiques: canviar el rebost per menjar més sa, planificar el menú... I allò de “sé que meditar me n’aniria bé, però no tinc temps”, o “vull fer exercici, però córrer no em fa el pes i no m’agraden els gimnasos”.

Llavors?
Consells pràctics per començar amb la dieta: elimina tres o quatre coses i incorpora’n tres o quatre. Elimina el sucre i substitueixlo per melassa de cereals, estèvia, regalèssia, fruites seques. Redueix la carn i augmenta les llenties; introdueix els cereals integrals, canvia l’arròs blanc per l’integral.

No sembla tan complicat.
Els olis, per a les dones, sobretot a partir dels 35 anys, són bàsics per evitar la sequedat i l’envelliment prematur. Els olis verges de primera pressió en fred aporten àcids grassos essencials, enzims, ajuden a regenerar les cèl·lules, faciliten el trànsit intestinal i lubrifiquen per dins.

Els òrgans s’assequen amb l’edat?
Sí, i provoca símptomes molt incòmodes, com insomni, picors, inquietud. Jo les animaria totes que tinguin un raconet de condiments saborosos amb bons olis i el vessin cada dia sobre els llegums, la verdura, els cereals, les amanides... Un cosmètic magnífic! Entenc. I cal provar de menjar aliments ecològics. Hi ha estudis que demostren que les verdures ecològiques tenen moltíssims més nutrients. La terra dels cultius intensius no té minerals. El British Journal of Nutrition, de la Universitat de Cambridge, ha publicat dades extretes de 349 estudis i diuen que les verdures ecològiques tenen entre un 18% i un 69% més d’antioxidants.

I per estar físicament en forma?
És bàsic menjar i dormir bé, i moure’s cada dia: camina i oblida l’ascensor, puja les escales a peu. I hi ha exercicis que podem fer a casa per mantenir la musculatura i que flueixi la sang.

És fàcil de dir, però...
Li proposo una taula de deu minuts diaris i cinc més per estrènyer i distendre el sòl pelvià, ho pot fer mentre treballa o espera l’autobús. Això té repercussions fantàstiques.

Un secret oriental.
Sí, les antigues concubines ho feien per mantenir-se joves. De fet, és el sòl de tots els òrgans sexuals i abdominals. Si tens el sòl pelvià ben tonificat, tindràs més energia, més libido i et mantindràs més en forma, cosa que evitarà futures pèrdues d’orina. I deixi’m que li doni un consell.

Endavant.
Esmorzi bé. Durant la nit ens deshidratem molt i cal nodrir-se al matí. Una bona opció és la crema de flocs de civada, que dóna energia, una bona digestió, centre mental, minerals, àcids grassos i nutrients interessantíssims.

Hem de saber alguna cosa més?
Mediti: assegui’s deu minuts amb l’esquena recta, concentrada en la respiració, i observi passar els pensaments. Arribarà un dia en què entendrà que vostè i els seus pensaments són coses diferents, i aquest és el principi d’un viatge espectacular.

...?
Comences a connectar amb tu, no amb les teves idees, creences i emocions, i van sorgint intuïcions i certeses. Si vols que el teu entorn estigui bé, comença tu per estar bé i l’irradiaràs.

Diuen que les dones tenim una psique complicada.
Ens deixem atrapar per les emocions, vivim volent complaure els altres. Hi ha moltes dones esgotades, buidades, perquè ho lliuren tot fora, i això no és intel·ligent. Els recursos bàsics els tenim dins, cal connectar amb aquest potencial, però atipant-te de sucre no pots tenir criteri.

Ima Sanchís
13/09/14
La Vanguardia