dilluns, 21 d’octubre del 2013

Voluntaris contra la pobresa energètica

Un grup de voluntaris del "Fuel Poverty Group" oferiran assessorament a centres de la Fundació ABD per ajudar a reduir la precarietat energètica i evitar-ne els impactes sobre la salut, l'economia i el medi ambient.

Per fer front a la pobresa energètica a casa nostra, una entitat ambiental, Ecoserveis, i una de social, la Fundació ABD, han sumat esforços per impulsar el "Fuel Poverty Group", un programa que consisteix en la formació i supervisió d'un grup de voluntaris i voluntàries que actuaran com a ambaixadors de l'energia. Davant l'arribada del fred, començaran a la ciutat de Barcelona.

Capacitats com a voluntaris energètics
Primer, al mes de juliol, es va oferir una formació a les persones voluntàries per poder assessorar les famílies que viuen en situacions de vulnerabilitat energètica, capacitant-les en temes com estalviar en la despesa de llum i gas, fer millores a la llar, la gestió de les factures i altres recursos útils.

Comencen els assessoraments
Ara a la tardor, un grup de voluntaris i voluntàries començaran a oferir assessorament a centres de la Fundació ABD sobre mesures per a la prevenció de la pobresa energètica als grups més vulnerables: gent gran, aturats, malalts crònics, cases de maternitat i grups de mares en risc d'exclusió social, usuaris dels centres d'atenció a les persones drogodepenents o usuaris de programes d'atenció a la violència domèstica.
El projecte també contribueix a la lluita contra el canvi climàtic des d'una perspectiva indirecta i social. Amb l'educació energètica, es poden reduir les factures d'energia, el que significa menys kWh i menys emissions de CO2.

Què és la pobresa energètica?
La pobresa o precarietat energètica és la dificultat o la incapacitat de mantenir l'habitatge en unes condicions adequades de temperatura a un preu assequible. Però l'energia és també necessària per cuinar, tenir llum, conservar els aliments, tenir aigua calenta sanitària, etc. És un problema creixent a Catalunya lligat a l'increment de la població que viu sota el llindar de la pobresa.

Les causes principals que porten a una família a patir de pobresa energètica són:
- la pobresa
- la qualitat insuficient de l'habitatge
- l'encariment de l'habitatge
- els elevats preus de l’energia.

Les conseqüències principals que se'n deriven són:
- l'endeutament
- l'impactes sobre la salut física i mental
- la degradació dels edificis
- emissions de CO2.

Per aquells interessats en fer-vos voluntaris energètics, podeu contactar la Fundació ABD a través del seu telèfon 93 2890530 o del correu electrònic a fundacion@abd-ong.org.

Per més informació, consulteu el web i el facebook d'Ecoseveis, on hi trobareu, entre altres, el dossier "La pobresa energètica a Catalunya" i el web de la Fundació ABD.


Xarxa de Voluntariat Ambiental de Catalunya (XVAC)
18/10/2013