dissabte, 20 de juny del 2015

Greixos trans: què són i per què són dolents per a la salut

Els Estats Units els acaben de prohibir, però a Europa només uns quants països en limiten l'ús
Les pizzes congelades són uns dels aliments que tenen una proporció més alta de greixos trans / GETTY
Els Estats Units van decidir dimarts prohibir els greixos trans. Tot i que els últims anys s'han multiplicat les veus de científics que alerten sobre els efectes que aquests greixos provoquen en la salut, cap país ha arribat tan lluny com els EUA. L'administració Obama ha donat tres anys a la indústria de l'alimentació perquè els elimini completament. Mentrestant, a Europa només uns quants estats en limiten l'ús per llei. Entre ells no hi ha Espanya, que es limita a demanar a la indústria de l'alimentació que redueixi els greixos de forma voluntària. Però, què són els greixos trans, i per què han estat prohibits?

1. Què són els greixos trans?
Són els greixos resultants d'afegir hidrogen a l'oli vegetal. Es produeixen de forma artificial per aconseguir que l'oli deixi de ser líquid i es solidifiqui.

2. Per què es fan servir?
La indústria de l'alimentació els fa servir perquè aporten una textura més sòlida i agradable als aliments, els fan més saborosos i ajuden a conservar-los.

3. Quins aliments contenen greixos trans?
Galetes i la resta de pastisseria industrial, crispetes que es fan al microones, menjar ràpid ('nuggets', patates fregides, hamburgueses…), pizzes congelades, menjar preparat congelat (canelons, croquetes), salses i sopes preparades, patates de bossa i altres aperitius salats, gelats industrials, margarines… La llista és llarga. Alguns estudis apunten que el 37% dels productes d'un supermercat contenen greixos trans, tot i que en la immensa majoria en proporcions molt petites.

4. Quins efectes tenen en la salut?
Els greixos trans són encara més perjudicials que els greixos saturats. Provoquen una disminució del nivell del colesterol bo i, en canvi, fan augmentar el colesterol dolent. El resultat és que incrementen de forma notòria el risc de patir malalties cardíaques, diabetis, obesitat… i totes les malalties que hi estan associades. Aquesta setmana un nou treball científic apunta que són dolents per a la memòria. Beatrice Golomb, autora de l'estudi de la Universitat de Califòrnia a San Diego, és taxativa: "Els greixos trans allarguen la vida dels aliments… i escurcen la de les persones".

5. Què demanen els metges?
Que es prohibeixin. Estan convençuts que la seva prohibició comportaria una important disminució en la incidència d'infarts de miocardi i tota mena de malalties cardiovasculars.

6. Què fan els governs?
De forma paradoxal o no, només els Estats Units –un país que pateix una autèntica epidèmia d'obesitat, i el lloc de naixement del menjar ràpid i congelat– els han prohibit de forma gairebé completa. A Europa, on en teoria les institucions paren més atenció a la salut i actuen de forma més reguladora, només Àustria, Suïssa, Hongria, Noruega, Dinamarca i Islàndia tenen legislacions sobre la matèria tot i que no en prohibeixen l'ús, sinó que només el limiten (2 grams de trans per cada 100 grams de greix del producte). L'Agència Europea de Seguretat Alimentària només demana a la indústria de l'alimentació que redueixi l'ús d'aquests greixos, el mateix que fa Espanya, on la llei es limita a prohibir la venda de productes amb un alt contingut de greixos a les escoles.

7. Què fa la indústria?
La indústria reacciona abocant més diners a la investigació, per trobar substituts. D'entrada, pressiona per no deixar de produir uns greixos molt barats i que els donen molt bons resultats, perquè fan possible aliments més gustosos i de llarga vida. Però la combinació entre les normatives d'alguns països i la conscienciació dels consumidors estan produint els primers efectes. Algunes cadenes de menjar ràpid han reduït de forma notable els greixos trans, però, segurament per evitar la mala reputació dels seus productes, han estat els fabricants de margarines els que han actuat de manera més contundent per reduir de forma important l'ús d'aquests greixos. També algunes cadenes de supermercats, com Eroski, els han eliminat dels seus productes de marca blanca.

8. Llegir les etiquetes és suficient?
Sorprenentment, la normativa europea que va entrar en vigor fa dos anys i que obliga que tots els aliments tinguin informació nutricional en l'etiqueta va deixar fora els greixos trans. Això vol dir que, per molt que mirem les etiquetes, els trans són invisibles. Com que la indústria no està obligada a informar de si els fa servir o no, no és fàcil evitar-los.

9. Què podem fer els consumidors?
La indústria de l'alimentació és la reina de la publicitat enganyosa, i afirmacions com 'fet amb oli 100% vegetal' no volen dir que el producte no contingui greixos trans. Sense aquesta informació, el millor és aplicar el sentit comú. Si comprem margarines, cal que els greixos siguin monosaturats o poliinsaturats (que són greixos bons). Els productes lactis és millor que siguin desnatats o semidesnatats. Cal limitar el consum de menjar congelat, així com el menjar ràpid, les galetes i els pastissos. Si mengem fora de casa, evitem els fregits, ja que no sabem amb quin oli s'han cuinat.

10. Això vol dir que cal evitar tots els greixos?
No. Tot i l'obsessió actual per un cos prim i la mala reputació dels greixos, el cert és que són imprescindibles per a l'organisme: aporten molta energia, ajuden al creixement i a l'absorció de vitamines. El que hem de fer és assegurar-nos que mengem els greixos bons (presents, per exemple, al peix blau, l'oli d'oliva, la fruita seca, els alvocats…), i limitem el consum dels dolents (mantega, carns i formatges amb molt de greix, embotits, llet sencera…).

Els greixos trans perjudiquen la memòria, segons un estudi de la Universitat de San Diego

L'estudi conclou que el consum d'aquests greixos accelera el deteriorament cognitiu.

Els greixos trans són els resultants d'afegir hidrogen a l'oli vegetal. Es produeixen de forma artificial per aconseguir que l'oli deixi de ser líquid i se solidifiqui. Se sabia que contribuïen a tota mena de malalties, sobretot cardiovasculars, però ara un nou estudi de la Universitat de Califòrnia-San Diego afirma que els greixos trans provoquen també la pèrdua de la memòria i la capacitat cognitiva. L'estudi, publicat a la revista 'PLOS ONE', ha analitzat els estils de vida d'un miler d'homes i dones i ha arribat a la conclusió que els que consumeixen més greixos trans són més susceptibles a tenir problemes de memòria.

L'estudi va consistir a fer una prova de memòria. Tots els participants rebien una sèrie de targetes amb una paraula escrita. Després, havien de dir si les paraules eren noves o si estaven repetides. La mitjana dels participants va ser capaç de recordar una mitjana de 86 paraules, però els que consumien més greixos trans només en podien recordar 72, un 10% menys. Per cada gram de més de greixos consumits, els participants oblidaven 0,7 paraules.

Per als científics, l'estudi demostra que aquest tipus de greixos contribueixen al deteriorament cognitiu. El deteriorament era només visible en homes i dones de 45 anys o més joves, però no en els de més edat. Per als autors de l'estudi, això és així perquè les persones grans ja pateixen problemes de memòria motivats per l'edat. Betarice Golomb, catedràtica de medicina i autora principal de l'estudi, apunta que els resultats coincideixen amb les proves que s'han fet fins ara en animals, com ara rates, i que també apunten una disminució de la memòria.

Isidre Estévez
19/06/2015