divendres, 11 de març del 2016

"Més fermesa contra la pobresa"

Junts pel Sí tira endavant el pla de xoc social i ara tot depèn dels nous comptes.
Lloguer social i accions en benefici de la infància i contra el dèficit energètic, primeres mesures del ple.
La consellera de Treball, Afers Socials i Famílies, Dolors Bassa, parlant ahir amb membres de les entitats presents. Foto: JUANMA RAMOS.

Junts pel Sí va aconseguir ahir tirar endavant el pla de xoc social, tot i que la majoria de mesures dependran ara de la negociació dels pressupostos amb la CUP, en primer terme. L'esquerra independentista també va aconseguir que s'aprovés la renegociació dels interessos del deute amb les entitats bancàries i que aquests nous ingressos es destinin precisament a finançar el pla de xoc social. La situació d'emergència social que es viu al país –el 20,9% de la població està per sota del llindar de la pobresa– va fer que durant dos dies el Parlament es preocupés de les famílies sense recursos, les que estan a punt de perdre el pis, les que no poden engegar una estufa els dies de fred i de les persones amb discapacitat, però ara tot depèn de les finances de la Generalitat.

De les desenes de mesures aprovades, les que es veuran de manera més immediata, segons van precisar fonts de Junts pel Sí, tenen a veure amb la dotació de més recursos per a les famílies amb infants, l'habilitació de fons econòmics per evitar desnonaments de pisos de lloguer, l'ampliació del parc d'habitatges de lloguer social –es quantifiquen en 3.000– i accions per pal·liar les situacions de pobresa energètica, com la millora dels protocols amb els serveis socials i “l'establiment d'acords amb les companyies energètiques”.

La mesura referida a la pobresa energètica –votada per tots els grups i amb l'abstenció del PPC– parla de dos mesos “per aprovar els protocols necessaris perquè les subministradores de serveis bàsics hagin de comunicar obligatòriament als serveis socials els talls per impagament”. En el mateix apartat, es recupera el punt –ja aprovat anteriorment, però mai aplicat– de “signar acords i convenis amb les companyies per tal que assumeixin almenys el 50% de les factures impagades”.

Renda mínima d'inserció
La recuperació de la renda mínima d'inserció (RMI) com a dret subjectiu i el canvi de criteris perquè cobreixi més persones, en canvi, és una de les mesures que depenen de l'aprovació dels nous comptes.

En matèria de salut, destaca l'aprovació de la proposta de la CUP perquè la cartera bàsica de salut dels infants inclogui, progressivament, suports i serveis bàsics com les ulleres, els audiòfons i l'atenció odontològica. Pel que fa a l'atenció sanitària, es va aprovar reduir les llistes d'espera, millorar l'accés als serveis i blindar la suficiència de recursos humans als centres sanitaris. També va tirar endavant la resolució conjunta de JxSí, el PSC i CSQP que inclou recuperar la universalitat del sistema sanitari, analitzar les desigualtats territorials en matèria de salut, aportar-hi mesures correctores i informar en un termini de tres mesos els grups parlamentaris sobre els detalls de les derivacions fetes en centres sanitaris privats.

Una de les iniciatives que van valorar especiament les entitats socials és la creació abans de dos mesos d'una comissió de seguiment dels acords aprovats ahir per avaluar-ne el grau de compliment. Acabat el ple, Teresa Crespo, en nom de la plataforma Pobresa Zero-Justícia Global, va agrair la disposició del Parlament d'apostar per un pla d'inclusió “que miri més enllà de la situació d'emergència i busqui noves polítiques socials de futur”. “Els donem un vot de confiança. És una altra cambra, un joc diferent de forces, i es nota”, va exposar Crespo, tot i que va insistir en la necessitat que ara aquestes mesures tinguin un veritable suport pressupostari. És per això que va subratllar que la presència de representants del tercer sector en la comissió de seguiment és molt important.

En la mateixa línia, la secretària de la Taula d'Entitats del Tercer Sector, Pepa Muñoz, va parlar de sensació “agredolça”. “Esperem que la renda mínima, les beques menjador i les ajudes a famílies amb fills es dotin de pressupost –va assenyalar–, però ha estat una llàstima que no s'hagi tombat l'ordre de copagament per evitar que les persones amb discapacitat hagin de destinar tots els ingressos a pagar una residència.”


LES FRASES
Valorem especialment la creació d'un òrgan de seguiment de les mesures aprovades
Teresa Crespo
PORTAVEU DE LA PLATAFORMA POBRESA ZERO-JUSTÍCIA GLOBAL

Hi ha hagut més voluntat d'entesa que fa dos anys, però seguim pendents dels pressupostos
Pepa Muñoz
SECRETÀRIA DE LA TAULA D'ENTITATS DEL TERCER SECTOR SOCIAL

Celebrem la mesura per donar asil al màxim nombre de refugiats més enllà del que digui l'Estat
Patrícia Cantarell
MEMBRE DE LA FEDE.CAT

Decepció entre els discapacitats
Les entitats que treballen per la integració dels discapacitats van sortir insatisfets del ple. JxSí i la CUP van votar en contra d'una resolució per derogar l'ordre de copagament de determinats serveis d'atenció a les persones amb discapacitat. La Federació Catalana de la Discapacitat Intel·lectual (Dincat) va reclamar a les dues forces polítiques que es replantegin la derogació que reclama el sector de la discapacitat, perquè és una mesura “confiscadora i abusiva” i que no té en compte les especificitats del col·lectiu. La resolució del PSC i CSQP reclamava restablir els criteris que determinen la capacitat econòmica dels beneficiaris del copagament, i la participació en el finançament de prestacions no gratuïtes seguint els criteris del 2007. Les entitats reclamen que quedin exempts del copagament els discapacitats amb ingressos menors a 1.300 euros mensuals i que el límit d'aportació a aquest servei personal no superi el 60% dels seus ingressos.


S. Pau/E. Ansola
11/03/2016