dissabte, 15 de setembre del 2012

A les comarques gironines hi ha unes 23.000 persones amb migranya sense diagnosticar.

Els neuròlegs posen de manifest que la gran majoria dels 100.000 afectats per aquesta malaltia a la demarcació són dones.

La migranya és una malaltia amb gran repercussió social i laboral que pot presentar complicacions en la seva evolució i maneig realment serioses. Tanmateix, la Societat Espanyola de Neurologia (SEN) calcula a les comarques  gironines hi ha unes 23.000 persones amb migranya no diagnosticada. És una xifra significativa, si es té en compte que a la demarcació hi ha prop de 95.000 ciutadans afectats, i la majoria d'ells (67.000) són dones. 

Segons la SEN, les causes sobre Ja manca de diagnòstic són diverses, però moltes d'elles estan relacionades amb la desconeixença del pacient, que sol confondre amb mals de cap «forts». Amb una prevalença del 12 o 13% que, en cas de les dones s'eleva al 17 o 18%, afecta principalment a persones d'entre els 20 i 50 anys. «Ja que les crisis migranyoses són molt incapacitants  i  imprevisibles, i solen afectar persones que es troben en el període de major productivitat laboral, aquesta malaltia suposa un considerable impacte econòmic», assegura el doctor Samuel Díaz Insa, coordinador del Grup d'Estudi de Cefalees de la SEN. 

Tal és així que la Societat Espanyola de Neurologia estima que la migranya comporta la pèrdua d'entre 8 i 16 dies a l'any de treball (de mitjana) per pacient, la qual cosa suposa un cost anual de 2.000 milions duros, calculant els costos directes i indirectes de l'absentisme i de la pèrdua de la productivitat laboral. 

Però a més de l'impacte de l'activitat laboral del pacient, és una malaltia amb un gran impacte en la qualitat de vida de qui la pateix, afectant les esferes socials, personals i familiars: el 42,5% dels pacients pateixen discapacitat de moderada a greu. Tot i això, un 20 o 25% de les persones que pateixen migranya mai ha consultat la seva malaltia amb el metge i un percentatge encara més gran (un 50 %) abandona el seguiment després de les primeres consultes. A més, i segons un estudi presentat en l'última reunió anual de la SEN, un 14% dels pacients ni tan sols arriba a comprar els medicaments que se’ls recepta. 

Diagnòstic crucial 
«És molt important diagnosticar els casos de migranya adequadament, no només perquè automedicar o seguir un tractament inadequat pot portar a cronificar més el problema, sinó perquè diversos estudis han relacionat la migranya amb la depressió, amb ansietat o amb un lleuger augment del risc cardiovascular», explica el doctor Samuel Díaz Insa. «Són aquests casos els que necessàriament han de ser seguits i valorats per un neuròleg». 

En general, la migranya es manifesta en un sol costat del cap encara que posteriorment pot generalitzar-se a banda i banda, és pulsatiu en el 85% dels episodis, i augmenta amb l'activitat física o el simple moviment de cap. Gairebé el 90% dels pacients experimenten nàusees i més d'un 75% refereixen durant les crisis una hipersensibilitat als estímuls sensitius que s'expressa com fotofòbia, sonofobia i intolerància a estímuls olfactoris. 

Encara que la predisposició a la migranya té un caràcter genètic, de fet, recentment, un equip espanyol ha identificat els quatre gens que predisposen a patir prop del 70% dels casos de migranya més comú, són els factors ambientals els desencadenants de les crisis i els que determinen la freqüència. L’estrès emocional és el desencadenant de crisi més freqüent, en un 58,6% dels casos, seguit de l'alteració del ritme de son (35,1%) o de factors dietètics com dejuni prolongat (16,7%), consum l'alcohol (10,6%) o la determinada ingesta d'aliments (10,5%). En el cas de les dones, un 50,9% de les pacients refereixen l'aparició de les crisis coincidint amb el cicle menstrual, a més dels anticonceptius orals solen ser un factor d'agreujament per la migranya. 

«Conèixer els factors precipitants dels atacs de migranya i evitar-los, és el primer pas en el tractament. Així doncs, intentar tenir un ritme regular de son. fer exercici manera habitual, mantenir una alimentació equilibrada evitant aquells aliments que hagin pogut desencadenar atacs en alguna ocasió i, sobretot, fugir de l'estrès, és fonamental», comenta el doctor Samuel Díaz Insa. «També és important tenir en compte que en la majoria dels pacients amb migranya no hi ha un clar desencadenant en l'alimentació, per la qual cosa no és aconsellable prohibir llargues llistes d'aliments perquè sí, ja que l'únic que aconseguirem és una disminució en la qualitat de vida dels nostres pacients». Però a més, hi ha una amplia varietat de tractaments veritablement útils per tallar les crisis de migranya.

F. Benejam
13/09/2012
Diari de Girona