dissabte, 29 d’agost del 2015

Europa i els refugiats

Protestants Anti-Refugiats cridant traïdora a Angela Merkel [EPA]
Angela Merkel va anar el darrer dimecres 26 d'Agost, va visitar un centre de refugiats a Saxònia, per llançar un missatge contra la intolerància xenòfoba a Alemanya. Feia deu anys que la cancellera no trepitjava un alberg d'aquest tipus i va ser rebuda al crit de "traïdora­"­.­ La pressió dels seus socis de govern (socialistes) i els últims episodis de violència de la ultradreta van aconsellar el gest. Arriba tard, però no hi ha gaires governants -no polítics en l'oposició- que vagin a centres d'immigrants­.

Europa està immersa en la crisi migratòria més gran des de la Segona Guerra Mundial. Aquest estiu s'han succeït les imatges de famílies senceres de refugiats -es ­veien tants nens, en aquestes fotografies...- fugint de països en guerra. Els hem vist arribant en fràgils barques de joguina a les idíl·liques illes gregues, amuntegats en vells vaixells controlats per les màfies que parteixen de Líbia, saltant filats a Macedònia i Hongria, camuflant-se de mil maneres en l'esquelet dels camions al port de Calais...

Aquestes imatges, que indueixen a la compassió i sacsegen consciències, també desperten temors i atien discursos xenòfobs. S'atribueixen molts prejudicis a Alemanya, però és de justícia recordar que aquest país va acollir l'any passat 60.000 refugiats. Espanya, 2.000. L'opulenta Europa atreia fa deu anys immigrants a la recerca d'una vida millor, però ara el 80% dels que arriben són refugiats que fugen de guerres d'extermini. Què pot frenar qui intenta desesperadament salvar la pròpia vida i la dels seus?

La UE va decidir repartir els asilats entre diversos països i la insolidaritat va alçar la veu. L'Europa que commemora els 70 anys del final d'una guerra que va provocar l'èxode de milions de persones oblida amb facilitat. I anar a un centre de refugiats no dóna vots.

M. Dolores García
27/08/2015