dimecres, 6 de febrer del 2013

Dia internacional de tolerància zero contra les mutilacins genital femenines

La mutilació genital femenina quadruplica la probabilitat de complicacions en el part
S'estima que a l'Estat espanyol viuen més 10.000 nenes en risc

La mutilació genital femenina quadruplica la probabilitat de complicacions en el part, segons afirma un estudi elaborat per la Fundació Wassu-Universitat Autònoma de Barcelona (UAB). Es tracta del segon estudi clínic realitzat a Gàmbia sobre les conseqüències d'aquesta pràctica i ha comptat amb l'anàlisi de 588 dones. Del total de dones examinades, el 75,6% tenien la mutilació practicada i això feia que augmentessin les probabilitats de patir problemes crònics com la dismenorrea, dolor vaginal, cicatrització anòmala i problemes sexuals. A l'Estat Espanyol s'estima que hi ha més de 10.000 nenes en risc de ser sotmeses a l'ablació.

La mutilació genital femenina és una practica que afecta 140 milions de dones i més de tres milions de nenes cada any a l'Àfrica Subsahariana. Gàmbia és un dels països amb major prevalença, amb un 76,3%. Per aquest motiu, la UAB ha desenvolupat des del 1989 una investigació clínica i qualitativa i ha format més de 1.500 professionals per conscienciar sobre els perills d'aquesta pràctica.

La fundació ha fet públics aquest dilluns els resultats del seu segon estudi clínic, que assegura que la mutilació multiplica per quatre les probabilitats de patir complicacions durant el part. Afegeix que el nadó té quatre vegades més probabilitats de patir complicacions si la seva mare té l'ablació practicada.

La UAB ha informat que la vicepresidenta de Gàmbia ha requerit aquests resultats per sensibilitzar els líders religiosos i parlamentaris per iniciar un camí per aconseguir una llei que prohibeixi la mutilació.

Aquest canvi d'opinió és el que s'està començant a notar entre professionals sanitaris de Gàmbia gràcies a la formació que ha impulsat la Fundació Wassu-UAB. Aquesta també ha elaborat un documental que recull testimonis d'estudiants, tutors i professionals de la salut, llevadores, líders religiosos i referents comunitaris que han rebut aquesta formació.

Segons un mapa sobre la realitat de la mutilació a l'Estat espanyola, s'estima que hi ha més de 10.000 nenes en risc de ser sotmeses a l'ablació. Aquestes són majoritàriament de nacionalitat nigeriana, senegalesa, gambiana i guineana i viuen principalment a Catalunya, Madrid, País Valencià, Illes Canàries, Aragó, Illes Balears i el País Basc.


ACN
04/02/2013