dissabte, 26 de gener del 2013

Alerten de l´abús dels ansiolítics, hipnòtics i de la psiquiatrització de la vida quotidiana

Fets normals com la timidesa dels nens o la rebel·lia adolescent es tracten com una malaltia

El consum d'hipnosedants ha augmentat en els últims anys i el percentatge de persones que els han pres el 2011 se situa en el 11,4%, dades que avalen el que els experts anomenen la "psiquiatrització de la vida quotidiana", que ens porta a acudir a aquestes substàncies davant fets com una ruptura sentimental.

Segons l'última Enquesta sobre alcohol i drogues EDADES 2011-2012, el nombre de persones que consumeixen drogues a Espanya ha baixat en totes les substàncies, llevat del cas dels hipnosedants -somnífers, tranquil·litzants o sedants- que ha passat del 5,1 per cent el 2005 al 11,4 per cent el 2011.

Per la psiquiatra de l'Hospital Ramón i Cajal de Madrid Enriqueta Ochoa, aquest augment es deu al creixent ús d'aquestes substàncies "de manera legal", amb recepta mèdica, encara que també a un consum més elevat de sedants de forma no pautada per persones que s'automediquen.

Aquests medicaments s'usen per tractar símptomes com l'ansietat, la irritabilitat o el trastorn del son. "Són símptomes que poden aparèixer en diferents trastorns psiquiàtrics o en situacions estressants", per problemes d'adaptació a diferents circumstàncies de la vida.

En aquest sentit, aquesta experta explica que en els últims anys s'observa en les consultes el que els psiquiatres anomenen la "psiquiatrització de la vida quotidiana". "Situacions com la pèrdua d'una persona estimada o d'una feina provoquen tristesa i ansietat, símptomes que fa anys es consideraven normals i que en els últims temps provoquen una demanda més elevada de fàrmacs per atenuar", assenyala Ochoa.

En el mateix sentit s'ha manifestat el psicòleg Ricardo Ros, que assegura que en els últims cinc anys el nombre d'envasos de tranquil·litzants venuts ha passat de 23 a 35 milions i sosté que des de fa temps "coses normals" com la timidesa dels nens o la rebel·lia dels adolescents "es tracten com malalties".

Ros, autor del llibre Stop a l'ansietat, considera que la indústria farmacèutica "tracta que qualsevol cosa es converteixi en trastorn mental per donar pastilles". Per al coordinador de l'àrea de Neurociències de la Societat Espanyola de Metges d'Atenció Primària (SEMERGEN), José Ángel Arbesú, però, el consum s'ha incrementat a causa de diferents conseqüències de la crisi econòmica com la desocupació, la incertesa davant el futur, la preocupació per la possible pèrdua de feina o la sobrecàrrega laboral.

Es tracta de trastorns adaptatius com estats d'ansietat i depressió que presenten símptomes com insomni, palpitacions, desassossec, marejos o dolor, que "minven la seva funcionalitat diària i, per tant, la qualitat de vida", considera aquest expert.

EFE
26/01/2013