dijous, 9 de gener del 2014

Qüestionari sobre la Família

El Papa Francesc, tot preparant una trobada per l'octubre vinent de tots els bisbes del món, ha donat a conèixer el qüestionari pertinent, proposant a tothom, sigui qui sigui, a donar el seu parer si vol. Davant les reticències i silencis que captem en certs sectors d'una esglèsia conservadora i que sempre ha manifestat una adhesió incondicional al Magisteri de Roma, ens plau publicar el qüestionari Papal al qui pot contestar qui vulgui i enviar la resposta al Vaticà.

La redacció
Desembre 2013

1. Sobre la pastoral per afrontar algunes situacions matrimonials difícils
a) La convivència "ad experimentum", ¿és una realitat pastoral de relleu en l'Església particular? En quin percentatge es podria estimar numèricament?
b) ¿Existeixen unions lliures de fet, sense reconeixement ni religiós ni civil? ¿Hi ha dades estadístiques fiables?
c) Els separats i divorciats que es tornen a casar ¿són una realitat pastoral rellevant en l'Església particular? En quin percentatge es podria estimar numèricament? Com s'afronta aquesta realitat a través de programes pastoral adequats?
d) En tots aquests casos, com viuen els batejats les seves irregularitats? ¿En són conscients? ¿Manifesten simplement indiferència? ¿Se senten marginats i viuen amb sofriment la impossibilitat de rebre els sagraments?
e) Quines són les peticions que les persones divorciades i tornades a casar dirigeixen a l'Església, respecte als sagraments de l'Eucaristia i de la Reconciliació? Entre les persones que estan en aquesta situació, quantes demanen aquests sagraments?
f) ¿La simplificació de la praxi canònica, respecte al reconeixement de la declaració de nul·litat del vincle matrimonial podria oferir una real contribució positiva per a la solució dels problemes de les persones implicades? En cas afirmatiu, de quina manera?
g) ¿Existeix una pastoral per acostar-se a aquests casos? Com es desenvolupa aquesta activitat pastoral? ¿Existeixen programes sobre això en l'àmbit nacional i diocesà? Com s'anuncia a separats i divorciats tornats a casar la misericòrdia de Déu i com es concreta el suport de l'Església en el seu camí de fe?

2. Sobre les unions de persones del mateix sexe 
a) ¿Existeix al vostre país una llei civil que reconegui les unions de persones del mateix sexe equiparades d'alguna manera al matrimoni?
b) Quina és l'actitud de les Esglésies particulars i locals tant enfont de l'Estat civil promotor d'unions civils entre persones del mateix sexe, com enfront de les persones implicades en aquest tipus d'unió?
c) ¿Quina atenció pastoral és possible tenir envers les persones que han elegit de viure segons aquest tipus d'unions?
d) En el cas d'unions de persones del mateix sexe que hagin adoptat infants, com cal comportar-se en vista de la transmissió de la fe?

3. Sobre l'educació dels fills al si de situacions matrimonials irregulars
a) Quina és en aquests casos la proporció estimada d’infants i adolescents en relació amb els infants nascuts i criats en famílies regularment constituïdes?
b) Amb quina actitud els pares es dirigeixen a l'Església? Què sol·liciten? ¿Només els sagraments o també la catequesi i l'ensenyament en general de la religió?
c) De quina manera les Esglésies particulars s'acosten a la necessitat dels pares d'aquests nens per oferir una educació cristianes als propis fills?
d) Com es desenvolupa la pràctica sacramental en aquests casos: la preparació, l’administració del sagrament i l'acompanyament?


4. Sobre l'obertura dels esposos a la vida
a) Quin és el coneixement real que els cristians tenen de la doctrina de la Humanae Vitae sobre la paternitat responsable? Quina consciència hi ha de l'avaluació moral dels diferents mètodes de regulació dels naixements? Quins aprofundiments es podrien suggerir sobre això des del punt de vista pastoral?
b) ¿Aquesta doctrina moral és acceptada? Quins són els aspectes més problemàtics que en fan difícil l’acceptació en la majoria de les parelles?
c) Quins mètodes naturals es promouen per part de les Esglésies particulars per ajudar els cònjuges a posar en pràctica la doctrina de la Humanae vitae?
d) Quina experiència hi ha sobre aquesta qüestió en la praxi del sagrament de la penitència i en la participació en l'eucaristia?
e) Quins contrastos s'evidencien entre la doctrina de l'Església i l'educació civil en aquest sentit?
f) Com es pot promoure una mentalitat principalment oberta a la natalitat? Com es pot afavorir l'augment dels naixements?

5. Sobre la relació entre la família i la persona
Jesucrist revela el misteri i la vocació de l'home: ¿la família és un lloc privilegiat perquè això succeeixi?
¿Quines situacions crítiques de la família en el món actual poden constituir un obstacle per a la trobada de la persona amb Crist?
¿En quina mesura la crisi de fe que poden patir les persones incideixen en la seva vida familiar?

6. Altres desafiaments i propostes
¿Existeixen altres desafiaments i propostes respecte als temes tractats en aquest qüestionari, que siguin considerades com urgents o útils de part dels destinataris?