dissabte, 23 de gener del 2016

"Per controlar el pes cal passar gana"

Antonio Escribano, responsable de nutrició de les federacions espanyoles de futbol i bàsquet, endocrí i expert en medicina esportiva acaba de publicar un llibre amb les pautes alimentàries per viure més i millor. 

Menjar fruites, verdures, peix i fruita seca mastegant cada mossegada com a mínim 25 vegades i caminar 10.000 passos al dia són els consells estrella de l'Antonio Escribano (Còrdova, 1950), endocrí, nutricionista i expert en medicina esportiva per viure més i millor. L'inventor de la papilla miraculosa que va millorar espectacularment els resultats del Sevilla FC el 2004 revela ara a Come bien, vive más y mejor (Espasa) les 17 claus per aconseguir una bona salut i endarrerir l'envelliment. Responsable mèdic de l'àrea de Nutrició de la Federació Espanyola de Bàsquet i de la Unitat de Nutrició, Metabolisme i Composició Corporal de la Reial Federació Espanyola de Futbol, recomana prescindir del tabac, l'alcohol, el sucre i la sal i passar gana com a únic mètode saludable per controlar el pes.

Doctor. Què he de fer per viure més i millor?
Menjar bé, dormir adequadament, fer una mica d'esport i tenir una actitud positiva davant la vida.

Com puc aconseguir el pes i la composició corporal que em convé?
Sent organitzat amb els menjars. Cal ingerir fruites, verdures i peix i cal ser, sobretot, moderat a l'hora de alimentar-se. L'organisme és sempre més agraït quan un menja poc.

Cal passar gana per controlar el pes?
Sense cap dubte. Això que un es pot aprimar sense passar gana és una tonteria. Qualsevol esforç requereix un compromís i si el que volem és perdre pes hem de ser conscients que el primer que hem de fer és consumir les reserves que tenim a l'organisme. Les dietes miracle no existeixen.

Quines són les joies de l'alimentació?
Les fruites, les verdures, la fruita seca, l'oli d'oliva i l'aigua. Aquests són els aliments que jo vendria en una joieria.

Per què la poma és l'estrella de les fruites?
Perquè, comparant-la amb el futbol, és una espècie de migcampista que remata, defensa i té qualitats de toc. La poma aporta vitamines, minerals i carbohidrats. Li falten proteïnes i greixos, però si jo hagués de triar els aliments que m'enduria a una illa deserta triaria les fruites i dins de les fruites, la poma.

Vostè també recomana menjar fruits secs, però, no engreixen molt?
Els fruits secs engreixen, però són una font perfecta de greixos insaturats que són molt bons per a l'organisme. Cal prendre cada dia una quantitat petita de fruits secs.

Què vol dir amb una quantitat petita?
Jo esmorzo cada dia quatre nous, un grapat de nabius i de panses, dues orellanes d'albercoc, un iogurt amb oli d'oliva i un cafè, al qual de vegades també li poso un rajolí d'oli d'oliva.

Contenen sucre els productes etiquetats com a light?
Als aliments light els hi treuen greix, és a dir, els hi rebaixen les calories, però segueixen tenint sucre. El dolent és que hi ha gent que s'atipa d'aliments light sense adonar-se que al final mengen fins i tot més del que ho farien si no fossin light.

D'on sorgeix la fam: l'estómac o del cervell?
Del cervell que produeix una reacció metabòlica que se sent en tot el cos. Quan baixa la glucosa, el cervell envia a l'estómac uns senyals que provoquen unes contraccions que no són més que la sensació de la fam. L'hàbit de menjar malament que porta a l'obesitat es genera al cervell, no té res a veure amb l'estómac.

Per què cal mastegar molt i menjar a poc a poc?
Perquè la digestió comença a la boca. Per això tenim queixals, per moldre el menjar, que destruït és sempre més senzill de digerir a l'estómac. Cal mastegar un mínim de 25 vegades cada mossegada que ingerim. Aquestes farinetes, amb la saliva, passen millor després a l'estómac.

Si quan m'assec a dinar tinc set, per on començo, per l'aigua o per la cervesa?
Per l'aigua sempre. La cervesa calma la set per l'aigua que conté.

Quina dosi màxima d'alcohol hauria de prendre al dia?
Cap. Una gota d'alcohol és com una trepitjada al dit gros del peu. L'alcohol és una agressió per a l'organisme perquè no existeix en la naturalesa, és una cosa que hem creat nosaltres.

És cert que els espanyols ingerim el doble de begudes alcohòliques de mitjana que la resta del món?
Estem per sobre de la mitjana mundial en consum d'alcohol, cada espanyol es beu a l'any 11 litres d'alcohol i el pitjor és que cada vegada beuen més els joves i, sobretot, les noies. A Espanya es beu per beure, per emborratxar-se i això ens portarà greus problemes en el futur.

De quins problemes parla?
El consum d'alcohol és una agressió al fetge i al cervell. Cada vegada són més els casos de joves que presenten símptomes de demència alcohòlica i problemes hepàtics. L'alcohol destrueix el sistema nerviós cognitiu i acaba amb les neurones, que mai més es recuperen.

Doctor, com es poden combatre aliments addictius com la sal i el sucre?
Traient-los del mig. No es pot negociar amb les agressions a l'organisme que produeixen la sal i el sucre. Els aliments ja contenen les dosis necessàries de sal i sucre sense necessitat que els n'afegim més. Li asseguro que el paladar es pot reeducar per deshabituar-se d'aquestes substàncies addictives que no ens fan cap bé.

Però no és fàcil renunciar a unes postres quan un surt a dinar a un restaurant...
Sempre recomano prendre una infusió per evitar les postres. El dolç no és més que l'IVA del menjar i un IVA molt car.

Fins a quin punt influeix l'alimentació en l'aparició del càncer?
El 35% dels càncers estan relacionats amb la mala alimentació, bé per dèficit de certs aliments o per excés de greixos. Aquests mals hàbits afecten el fetge, l'esòfag, el ronyó o el còlon, el càncer està vinculat a la falta d'ingesta de fibra. La bona notícia és que hi ha aliments que prevenen el càncer.

Quins?
Els fitoquímics com les cols, el bròquil, els nabius, els cítrics, els alls, cebes i cebes tendres i, per descomptat, la fruita seca.

Digui'm per favor quins aliments ajuden a la memòria i al cor.
Al cor li van molt bé els greixos insaturats, les verdures, els cítrics i les nous. A la memòria la beneficien aquests mateixos aliments, el raïm i els omega 3 que contenen els peixos blaus. Tots aquests productes eviten l'arteriosclerosi en millorar el reg cerebral i el coronari.

Quins protegeixen el fetge?
La carxofa és miraculosa per al fetge, cal consumir-la dues o tres vegades per setmana. Evitar el consum d'alcohol també és bo.

El tabac segueix sent un dels grans enemics de la nostra salut?
Sí. El tabac, l'alcohol i l'obesitat suposen el 10% de la despesa del PIB mundial. El món seria millor si no existís ni el tabac ni l'alcohol i l'obesitat es pot evitar amb nous hàbits alimentaris encaminats a no ingerir més del que es gasta.

Què es pot fer contra l'estrès?
Prevenir-lo i controlar-lo. Les coses són com són des del punt de vista objectiu, però tenen també un nivell subjectiu de precisió, així que cal aprendre a negociar amb un mateix per no augmentar les situacions que provoquen estrès. Les coses només existeixen al nostre cap i cal adonar-se que el que ens molesta és millor treure-ho del nostre camí.

Natalia Vaquero
21/01/2016