diumenge, 24 de novembre del 2013

Les denúncies per violència masclista disminueixen perquè la crisi obliga les dones a ajornar la separació

La coordinadora de la Unitat de Suport a l'Atenció de Víctimes del Departament d'Interior, Alba Alfageme, ha informat que les denúncies per violència de gènere del tercer trimestre d'enguany han disminuït lleugerament a causa de les dificultats derivades de la crisi, com pot ser una situació laboral poc ferma, que no faciliten que les víctimes denunciïn. En aquest sentit, Alfageme, ha assenyalat que "el problema encara existeix" i que aquestes dificultats poden empènyer a un retrocés i provocar que "se silenciïn espais que fins ara havien estat visibles". A més, les morts també baixen perquè les agressions mortals acostumen a donar-se quan les dones s'atreveixen a abandonar els seus maltractadors.


Alba Alfageme, coordinadora de la Unitat. Foto: Maria Belmez
Alfageme ha subratllat que, tot i que les dades del tercer trimestre apunten una tendència a la baixa pel que fa a les denúncies per violència de gènere, això és a conseqüència de les dificultats que es deriven de la crisi econòmica, que "impacten alhora de prendre decisions".

Es tracta de dificultats com tenir una situació laboral poc ferma o una càrrega familiar difícil que, segons la coordinadora de la Unitat de Suport a l'Atenció de Víctimes, no faciliten que les víctimes decideixin divorciar-se, trencar una relació abusiva o iniciar un procés judicial. "Són elements que actualment es donen i que dificulten el procés", ha dit Alfageme.

Alfageme ha alertat que el problema segueix existint i que aquesta nova situació pot provocar un retrocés i que es silenciïn situacions que fins al moment havien estat visibles. "La invisibilitat d'aquestes situacions ha estat el gran problema durant els darrers anys i ara està tornant a guanyar la partida", ha denunciat.

Aquest descens de les denúncies explicaria també la baixada de les víctimes mortals, segons ha explicat Alfageme, ja que, ha afegit que la major part de les situacions de risc d'homicidi o de temptativa, es donen quan la dona decideix acabar amb la relació, fet que provoca que l'agressor senti que perd el control de la situació i reaccioni de manera més violenta.

D'altra banda, Alfageme ha explicat que la gent jove està repetint els perfils i els patrons d'aquestes relacions abusives. Per això, ha assenyalat que no només calen iniciatives i polítiques adreçades a les dones maltractades sinó que també és molt necessari la tasca preventiva als instituts per explicar als joves com comença la violència i perquè puguin identificar els indicis i situacions que poden acabar desembocant en violència de gènere.

"Si no són capaços de detectar aquestes primeres situacions i arribar a l'arrel del problema pot ser que aquests joves vegin com a normals aquestes relacions", ha destacat la coordinadora.

ACN
24/11/13

Un total de 16.418 maltractades viuen en situació de risc, 118 són menors

Un total de 16.418 dones maltractades es troben en una situació de risc -baix, mitjà, alt o extrem-, de les quals 118 tenen entre 14 i 17 anys, segons l'últim butlletí estadístic mensual que elabora el Ministeri de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat. L'estadística recull dades actualitzades fins al passat 31 d'octubre del Sistema de Seguiment Integral dels Casos de Violència de Gènere (Viogen) del Ministeri de l'Interior, que té com a objectiu valorar el risc de les víctimes de violència masclista i en funció d'aquest realitzar un seguiment i protecció.

D'aquestes 16.418 víctimes, onze viuen en risc extrem, altres 132 en risc alt, 2.866 al mig i 13.409 es troben en risc baix; i d'entre les 118 menors, set estan en risc alt, 21 al mig i 90 en baix. El Ministeri inclou també en les seves dades 48.700 casos denunciats en els quals no s'ha apreciat risc per a les víctimes.

Segons recull la instrucció 5/2008 de la Secretaria d'Estat de Seguretat sobre el protocol per a la valoració policial del nivell de risc de violència contra la dona, "sempre que es tingui coneixement" d'un episodi de maltractament, el funcionari que s'ocupi de la investigació haurà de realitzar una primera avaluació de la situació. Per a això, l'agent realitza el que es denomina una Valoració Policial del Risc (VPR), que el seu objectiu és predir el nivell de risc de la víctima a sofrir un nou episodi de maltractament i, en funció de les circumstàncies, adoptar les mesures de protecció corresponents.

El Viogen ofereix a l'agent un formulari que, una vegada emplenat, li indica automàticament el nivell de risc; el policia no podrà baixar el nivell que li marca el sistema i si creu que el risc és més alt, haurà de justificar-ho. Una vegada establert el risc, l'aplicació indica les mesures de protecció obligatòries en funció d'aquest nivell, que han de complir-se rigorosament, i marcarà altres complementàries que l'agent avaluarà. Per mantenir actualitzada la valoració del risc, les Forces de Seguretat duen a terme periòdicament noves valoracions i, si és necessari, realitzen noves entrevistes a la víctima i a persones del seu entorn. En concret, si el nivell de risc de la víctima és extrem, la valoració es fa cada 72 hores; si és alt, cada set dies; si és mitjà, una vegada al mes; i si la dona es troba en risc baix, cada dos mesos.

L'últim butlletí estadístic de Sanitat també inclou, com cada mes, el nombre de trucades que rep el telèfon 016 d'informació i assessorament jurídic a les víctimes que a l'octubre va ascendir a 4.878, un 27,6 per cent més que en el mateix mes de 2012, quan van sumar 3.823. Des que va començar l'any, el telèfon 016, que no deixa rastre en la factura, ha rebut un total de 46.380 trucades: 4.575 al gener; 3.945 al febrer; 3.908 al març; 4.454 a l'abril; 4.635 al maig; 5.279 al juny; 5.058 al juliol; 5.148 a l'agost, i 4.500 al setembre. De les 4.878 trucades realitzades a l'octubre, 3.573 les van fer les pròpies víctimes, mentre que 1.195 les van realitzar els seus familiars o altres persones reunides.

Quaranta-cinc dones han perdut la vida a les mans de les seves parelles o exparejas en el que va d'any, de les quals només vuit havien presentat denúncia, i cinc de les víctimes eren menors. Dilluns que ve es commemora el Dia Internacional de l'Eliminació de la Violència contra la Dona.

23/11/13