divendres, 31 d’octubre del 2014

Executada una jove que va ser violada

L'ONU i Amnistia Internacional, a més a més d'altres grups de drets humans, havien demanat a la judicatura iraniana que suspengués l'execució. No obstant això, l’agència IRNA (molt propera al govern d’Iran) va informar que Reyhaneh Jabbari, de 27 anys, va ser penjada a l'alba acusada d'assassinat premeditat. L'agència va citar el veredicte del tribunal que rebutjava la seva demanda per intent de violació i deia que totes les proves demostraven que Jabbari havia incorregut en associació il·lícita per matar Morteza Abdolali Sarbandi, un ex agent d'intel·ligència. L'ONU i Amnistia Internacional, a més a més d'altres grups de drets humans, havien demanat a la judicatura iraniana que suspengués l'execució. No obstant això, l’agència IRNA (molt propera al govern d’Iran) va informar que Reyhaneh Jabbari, de 27 anys, va ser penjada a l'alba acusada d'assassinat premeditat. L'agència va citar el veredicte del tribunal que rebutjava la seva demanda per intent de violació i deia que totes les proves demostraven que Jabbari havia incorregut en associació il·lícita per matar Morteza Abdolali Sarbandi, un ex agent d'intel·ligència.

D'acord amb la decisió de la cort, Jabbari va apunyalar Sarbandi a l'esquena en 2007 després de comprar un ganivet dos dies abans. "Les ferides amb ganivet es van produir per l'esquena, el que demostra que no es va tractar d'un acte en defensa pròpia", segons el veredicte citat per l'agència. D'acord amb la investigació citada per l'agència, Jabbari va enviar un missatge de text a un amic en el qual deia que pensava matar Sarbandi tres dies abans del fet. Jabbari va ser declarada culpable d'homicidi premeditat en 2009 però la sentència no es va complir fins que la Cort Suprema de l'Iran la va ratificar. La família de l'home assassinat podria haver salvat la vida de l'acusada si hagués acceptat una indemnització o l'hagués perdonat però es va negar a ambdues possibilitats. Mitjans de premsa iranians van informar que la família de la víctima va insistir en exercir el principi establert en la llei islàmica de "ull per ull", en part perquè Jabbari va acusar Sarbandi de ser un violador.

En un comunicat previ al penjament, Amnistia Internacional va dir que la investigació tenia "nombroses falles" i que les acusacions de Jabbari "pel que sembla mai van ser investigades a fons". El grup, com és conegut, s'oposa a la pena de mort i ha condemnat l'ús de la pena capital per part de l'Iran. Ahmed Shaheed, relator especial de l'ONU per als drets humans a l'Iran, va dir a l'abril que la imposició de la pena de mort va en contra de l'actual tendència internacional abolicionista.

La Vanguardia
Llibertat.cat
26/10/14