dissabte, 21 de març del 2015

Desigualtat extrema

El 2016, l’1% dels habitants del planeta tindrà més riquesa que el 99% restant. O el que és el mateix, l’any que ve 70 milions de persones tindran una part més gran de la riquesa global que els 7.000 milions que conformem la resta de la població mundial.

Aquesta és una de les dades més impactants del recent informe d’Oxfam Intermón sobre el fenomen de la desigualtat econòmica que s’està intensificant a tots els continents. El 80% de la població mundial viu en països en els quals les diferències d’ingressos entre rics i pobres estan augmentant. Espanya és el país de l’OCDE on més ha crescut la desigualtat.

No s’està qüestionant l’existència d’un cert grau de desigualtat inherent a tot sistema social i econòmic, sinó que sigui el sistema el que l’augmenti, en lloc de corregir-la. L’actual desigualtat extrema, derivada principalment de polítiques que han encoratjat el fonamentalisme del mercat així com la concentració de poder, està sent nefasta.

L’increment de les desigualtats s’està convertint en un obstacle majúscul per a l’eradicació de la pobresa. Perpetua l’exclusió i la falta d’oportunitats per als més pobres i empeny sectors amplis a situacions de més vulnerabilitat. Altera el funcionament de la democràcia i fomenta la delinqüència i la violència. Les taxes d’homicidi són gairebé quatre vegades més altes en països amb alta desigualtat que en els més igualitaris. Cada vegada més veus se sumen a les demandes dels moviments socials, oenagés, sindicats, sector acadèmic i certes formacions polítiques perquè hi hagi una decidida actuació contra la desigualtat. Es proposa una fiscalitat més equitativa, més despesa pública en educació, salut i ocupació, assegurar un salari mínim digne i delimitar les desorbitades remuneracions d’alguns directius. Una altra proposta és que els països facin pública l’evolució de la desigualtat com un dels principals indicadors macroeconòmics.

Està previst que l’Assemblea General de les Nacions Unides acordi el proper setembre nous objectius per posar fi a la pobresa extrema el 2030. Cada vegada és més evident que sense abordar el desafiament de la desigualtat creixent es continuaran perdent moltes vides. Urgeix que la comunitat internacional passi a un bon pla d’acció.

Ignasi Carreras
18/03/2015
La Vanguardia