dimarts, 16 de desembre del 2014

La combinació de fàrmacs i radioteràpia cura el 91% dels càncers de pròstata

L'ICO publica "els millors resultats mundials" en el tractament d'aquest tipus de tumors
Un laboratori al Vall d'Hebron Institut d'Oncologia / VHIO
La combinació de radioteràpia externa, braquiteràpia d'alta dosi i fàrmacs ha aconseguit la curació d'un 91% dels càncers de pròstata d'alt risc tractats en l'Institut Català d'Oncologia (ICO). L'estudi es publica en la revista especialitzada 'Radiotherapy and Oncology' i l'han presentat aquest dimarts en roda de premsa els seus responsables, que van iniciar l'assaig el 2002, amb el seguiment de 400 pacients amb càncer de pròstata.

El cap del Servei d'Oncologia Radioteràpica de l'ICO, Ferran Guedea, ha explicat que "la combinació innovadora d'aquests tres mètodes ha suposat uns resultats molt positius, aconseguint el 91% de curació de pacients amb un tipus de càncer molt agressiu". Guedea ha subratllat que els resultats del sistema "són els millors resultats mundials" i ha destacat que, "a més de la supervivència del pacient amb un tumor greu, preservem al màxim la qualitat de vida".

L'adjunt a la direcció de coneixement i investigació de l'ICO, Josep Ramon Germà, ha assegurat de la seva banda que "avui és un gran dia perquè podem traslladar un avanç mèdic a la clínica, al dia a dia dels pacients".

El càncer de pròstata és el més freqüent en els homes a Catalunya, segons dades de l'ICO, i cada any es registren uns 5.000 nous casos, que es preveu que el 2020 arribin als 6.000 a causa de l'augment de l'esperança de vida dels ciutadans, ja que és un tipus de tumor associat a l'edat. El càncer de pròstata és un dels que té millor pronòstic i tractament i en la majoria dels casos la supervivència als cinc anys és del 84%. Malgrat això, en una proporció de casos (40%) el tumor és més agressiu i compromet la supervivència dels pacients. El tractament habitual d'aquest tipus de càncer és l'extirpació, encara que pot provocar efectes secundaris com disfuncions urinàries o sexuals i pot estar desaconsellada en alguns casos, en funció de les característiques dels pacients.

El sistema que ha assajat l'ICO consisteix en l'administració cada dia durant 6 setmanes (40 sessions) de radioteràpia externa d'alta precisió i l'aplicació de braquiteràpia. La coordinadora de la Unitat de Braquiteràpia del Servei d'Oncologia Radioteràpica de l'ICO, Cristina Gutiérrez, ha assegurat que la braquiteràpia "és la millor manera d'aplicar el medicament" perquè s'irradia exactament la zona que es vol atacar, provocant un dany mínim en els òrgans del voltant. El tractament amb braquiteràpia consisteix en la col·locació d'una font radioactiva dins o en la proximitat del tumor, que emet una radiació que destrueix les cèl·lules malignes. El tractament finalitza amb l'aplicació d'un tractament hormonal per bloquejar les hormones que afavoreixen el desenvolupament de les cèl·lules cancerígenes.

La metge adjunt i referent de pròstata del Servei d'Oncologia Radioteràpica de l'ICO, Anna Boladeras, ha destacat que "el tractament amb fàrmacs es prolonga durant dos o tres anys amb la finalitat de bloquejar les hormones que podrien fer que el tumor s'estengui, ja que es tracta de pacients d'alt risc". Bodaleras ha subratllat que "aquest tipus de tractament s'aplica en pacients en els quals les cèl·lules cancerígenes s'estenen fora de la càpsula del tumor i hi ha risc de metàstasi".

EFE
16/12/14