divendres, 16 de maig del 2014

Desastres humanitaris evitables

Les oenagés temen que Somàlia i el Sudan del Sud patiran fam extrema, com l’estiu del 2011, si no s’actua immediatament

El març del 2011, la Xarxa d’Alerta Primerenca de Fams advertia de la greu situació que travessaven els països de la Banya d’Àfrica a causa de la sequera. La crida no va ser atesa tal com es mereixia i més de 50.000 persones van morir de fam. Només en tres mesos 29.000 nens de menys de cinc anys van perdre la vida. La catàstrofe convidava a reflexionar per actuar més ràpidament si en un futur es presentava un panorama similar. Davant d’aquest antecedents, una vintena d’oenagés han llançat la campanya Risk of relapse (Risc de recaiguda) perquè Somàlia no sigui els propers mesos escenari de cap altre desastre humanitari evitable. Actualment, 50.000 nens pateixen “malnutrició greu i són a les portes de la mort”, indica aquest informe.

“Somàlia ja és en crisi i es preveu que les coses empitjorin al llarg dels propers tres mesos. Si els donants i la comunitat internacional actuen ara es podria evitar un desenllaç fatal”, indicava ahir des de Nairobi Geno Teofilo, responsable de Comunicació de Somàlia a Oxfam, una de les 22 oenagés impulsores de la campanya. El conflicte armat i les sequeres cícliques converteixen Somàlia en un país summament vulnerable i fins al moment només s’ha recaptat el 12% dels fons necessaris per fer front aquest any a les necessitats més urgents. Risk of relapse remarca que 1,1 milions de somalis han hagut d’abandonar casa seva per malviure en altres zones, només el 30% de la població té accés a aigua potable i el 40% depèn dels diners que li envien familiars de l’estranger.

El Sudan del Sud s’enfronta a una perspectiva similar: “Si no actuem ara farem tard, hi haurà fam extrema, la situació és d’un deteriorament progressiu”, comentava ahir Llanos Ortiz, coordinadora d’operacions del Sudan del Sud de Metges sense Fronteres (MSF). La treva signada el darrer dia 9 entre el Govern i els seus opositors sembla que ha durat poc, en produir-se nous enfrontaments. Més d’un milió de persones s’han vist obligades a desplaçar-se a altres localitats i 300.000 més han marxat del país com a conseqüència del conflicte bèl·lic. Els habitants de les zones més afectades per la guerra no han pogut plantar els seus camps, per la qual cosa hi haurà pobles sense collita. Si a això hi sumem una predicció de pluges més escasses i el difícil accés a les llavors, la disponibilitat d’aliments serà insuficient, adverteix la Xarxa d’Alerta Primerenca de Fams.

“A Wau Shilluk, un poble de l’Alt Nil, han passat de 5.000 a 50.000 habitants per l’arribada de gent que fuig dels atacs. Això provoca molta pressió pels recursos. Allà un 8% dels menors de cinc anys pateix malnutrició aguda greu”, apunta Llanos Ortiz, que reclama a la comunitat internacional que prepari un pla d’acció global per atendre una emergència de dimensions imprevisibles. MSF ja ha dissenyat el seu.

Rosa M. Bosch
15/05/14
La Vanguardia